Lani si je nagrado lux prislužil film režiserja Fatiha Akina Na drugi strani. Foto: Liffe
Lani si je nagrado lux prislužil film režiserja Fatiha Akina Na drugi strani. Foto: Liffe
Vaclav Havel
Film Državljan Havel spremlja delo in vpliv Vaclava Havla, nekdanjega disidenta in pozneje češkega predsednika ter ene najpomembnejših osebnosti, ki so zaznamovale obdobje sprememb v vzhodni Evropi 90-ih let. Foto: EPA

Namen nagrade, vredne 87.000 evrov, je pomoč pri distribuciji evropskih filmov in spodbuda kinematografiji na skupnem trgu. Zmagovalni film bodo razglasili 22. oktobra na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Film bo podnaslovljen v 23 uradnih jezikov EU, hkrati pa bo v vse države članice poslana 35-milimetrska kopija filma. Finalisti bodo med 15. septembrom in 17. oktobrom prikazani v Evropskem parlamentu, nato pa bodo evropski poslanci glasovali o končnem zmagovalcu.

Finalisti se predstavijo
Nemško-madžarski film Delta v režiji Kornela Mundrucza prikazuje zgodbo o tihem mladeniču, ki se vrne v divjo, odmaknjeno rečno delto, labirint vode, otočkov in bujnega rastja, kjer so ljudje odrezani od zunanjega sveta. Lornin molk v režiji Jean-Pierrea in Luca Dardenna pripoveduje o mladi Albanki, ki živi v Belgiji in se zaplete v grozljiv načrt gangsterja Fabia, da bi lahko skupaj s svojim fantom odprla okrepčevalnico. Češki film Državljan Havel režiserjev Miroslava Janeka in Pavla Kouteckyja je dokumentarec o ozadju mednarodne politike in prehoda v demokracijo na prehodu v 21. stoletje, spremlja pa delo in vpliv Vaclava Havla.

Vse tri filme je izmed desetih filmov izbrala neodvisna 17-članska žirija že uveljavljenih osebnosti s področja filmske produkcije, med katerimi so producenti, distributerji, direktorji festivalov in kritiki. Njihovo merilo izbora je bil pogoj, da film prikazuje splošne evropske vrednote, pa tudi različnosti, ki se pojavljajo znotraj teh kultur, ter odpira nova razmišljanja o procesu izgradnje Evrope.