Švicarski festival se že skoraj 70 let posveča neodvisnim, odbitim filmom z vsega sveta. Foto: EPA
Švicarski festival se že skoraj 70 let posveča neodvisnim, odbitim filmom z vsega sveta. Foto: EPA
Ricki and the Flash
V Ricki and the Flash Meryl Streep igra zvezdo rokenrola. Le kdo si tega ne bi želel videti? Foto: Locarno film festival
Locarno
Na glavni trg lahko organizatorji posadijo 8.000 gledalcev. Foto: EPA

Selektor Carlo Chatrian je na program, ki bo potekal do 15. avgusta, uvrstil dela, ki se "izogibajo hollywoodski rutini". Spodbujati želi namreč mlade, neodvisne filmske ustvarjalce. "Nikoli ne predvajamo filmov samo zato, da bi k nam prišli zvezdniki," se pohvalijo. "Naredimo, kar lahko, da pomagamo neodvisnemu filmu."

Festival bo na glavnem trgu, kamor lahko posedijo tudi 8000 gledalcev, odprl film Ricki and the Flash. V komični drami Jonathana Demma Meryl Streep igra rockovsko zvezdnico, ki se mora sprijazniti z zgodovino svoje družine. Na slovesnosti ob odprtju bodo podelili tudi že prvo od nagrad - priznanje za odličnost Moet & Chandon, ki ga bo dobil ameriški igralec in producent Edward Norton.

V glavnem tekmovalnem programu bo na festivalu, ki ima kar 12 sekcij in podeli 25 nagrad, letos predvajanih 18 filmov, od tega bo 14 svetovnih premier. Dobitnika zlatega leoparda za najboljši film bo izbrala žirija, v kateri med drugim sedita nemški igralec Udo Kier, ki smo ga Slovenci julija gostili v Ljutomeru, in ameriški režiser Jerry Schatzberg. Izbira ni naključna, saj oba moža goreče spodbujata neodvisno filmsko produkcijo

Ambiciozne vizije za prihodnost
Carlo Chatrian, že tretje leto umetniški vodja Locarna, želi festival ob jezeru Maggiore uveljaviti kot platformo za umetniški film. Specializirana revija The Hollywood Reporter je tako pred kratkim zapisala, da je Locarno "evropski Sundance".

Tekmovalni program Cineasti prihodnosti bo izpostavil režiserje, ki so posneli šele prvi ali drugi film, bodisi igrani ali dokumentarni, skupaj jih bo na ogled 14. Tretji tekmovalni program bo namenjen kratkim filmom.

Retrospektiva bo posvečena ameriškemu režiserju in igralcu Samu Peckinpahu, znanemu po vesternu Pat Garrett & Billy the Kid. Znanih pa je tudi še nekaj drugih dobitnikov častnih nagrad za življenjske dosežke: poleg Nortona jih bodo dobili tudi Bulle Ogier, Andy Garcia in ameriški režiser Michael Cimino.