Festival bo 17. marca sklenil film Chuck Norris proti komunizmu, zgodba o množični
Festival bo 17. marca sklenil film Chuck Norris proti komunizmu, zgodba o množični "državljanski nepokorščini" v drugi polovici 80. let v Romuniji. Gre za čas, ko so ljudje množično kupovali videorekorderje in videokasete z ameriškimi filmi ter se navduševali nad zgodbami Ramba, Rockyja in Chucka Norrisa, ki jih je simultano prevajala skrivnostna Irina Nistor. Foto: FDF
Megla Srebrenice
Megla Srebrenice je pretresljiv dokumentarec, ki ga je Samir Mehanović posnel ob 20-letnici srebrniškega genocida. Foto: FDF
Lampeduza pozimi
Film Lampedusa pozimi sledi lokalnim prebivalstvom italijanskega otočka, ki je neprestano medijsko oblegan zaradi tragičnih človeških nesreč, od države pa enako pozabljen kot begunci, ki se zatečejo nanj. Po projekciji filma 10. marca bo sledil pogovor z Boštjanom Videmškom. Foto: FDF
Cenzurirani glasovi
Junija 1967, teden dni po koncu šestdnevne vojne, med katero je Izrael zasedel Sinaj, Golansko planoto in Zahodni breg, sta Amos Oz in Avraham Shapira intervjuvala več izraelskih vojakov. Potem ko je tedaj uradni Izrael prepovedal objavo dveh tretjin posnetega gradiva, so zdaj pričevanja v celoti dostopna. V njih spregovorijo vojaki o nasilju nad neoboroženimi vojaki po sklenitvi premirja, razčlovečenju civilistov in lastnih dvomih o okupaciji in zasedbi arabskih ozemelj. Foto: FDF

Festival bo 9. marca odprl Ruski detel v režiji Chada Gracie, teoretsko zarotniška zgodba, ki sicer odstira okoliščine černobilske nesreče, dogaja pa se ob robu divjanja ukrajinske krize in protestov na Trgu Majdan in ruskega zavzetja Krima.


Podrobnejši program festivala najdete tukaj.

Za nagrado organizacije Amnesty International Slovenija se bo potegovalo pet filmov, ki v ospredje postavljajo človekove pravice. Med temi so Cenzurirani glasovi režiserke Mor Loushy o nedavnih cenzuriranih pričevanjih vojakov, ki sta jih pisatelja Amos Oz in Avraham Shapira pridobila teden dni po šestdnevni vojni med Izraelom in Sinajem.

Lampedusa pozimi režiserja Jakoba Brossmanna je zgodba o prebivalstvu italijanskega otoka, ki je, kot pravi vodja filmskega programa Cankarjevega doma Simon Popek, od države enako pozabljen kot begunci. Pretresljiv dokumentarec je Megla Srebrenice, ki ga je Samir Mehanović posnel ob 20-letnici srebrniškega genocida. "Življenje je ženskam eno samo kaznovanje, odraža se na njihovih obrazih. Ponazarja, kako so ženske vojne žrtve. Možje odidejo v vojno, ženske plačajo ceno ... Grozote v Srebrenici imajo neposrednejše posledice. Žal se nekateri ljudje iz Srebrenice borijo na strani IS-ja. Pred kratkim je dvajsetletni mladenič ubil dva policista. Mediji so poročali, da je zavpil 'Allahu akbar', bil je terorist. Nikjer ni bilo omenjeno, da je bil med vojno ubit njegov oče. Vse od genocida Muslimani v Bosni živijo v neprestani diskriminaciji," razlaga režiser.

V tekmovalnem programu so tudi Otroci tranzicije, v katerem Matija Vukšić prek zgodb štirih otrok in najstnikov podaja pričevanje o sodobni stvarnosti. Ena izmed zgodb priča o osovraženosti revne deklice, ki si ne more privoščiti pametnega telefona. Sklop zaokroža film Sonita režiserja, v katerem Rokhsareh Ghaem Maghami sledi 18-letni Afganistanki, ki bi se rada uveljavila kot raperka.

Retrospektiva: Sergeju Loznici
Retrospektiva je posvečena najbolj aktualnemu med posovjetskimi režiserji, Sergeju Loznici. Med drugim je posnel dokumentarec o dogodkih na vzhodu Ukrajine in na Krimu, v Blokadi je prikazal nacistično okupacijo Leningrada, v Predstavi pa sovjetsko filmsko propagando 50. in 60. let.

V goste prihaja žvižgač Bill Binney
Program Aktualni, družbenokritični prinaša med drugim film Dobri državljan režiserja Friedricha Moserja o Billu Binneyju, nekdanjem članu ameriške Agencije za nacionalno varnost, ki je svoje delo opravljal do leta 2000, sam pa trdi, da bi lahko preprečili tragični 11. september 2001. Režiser in protagonist bosta tudi gosta festivala. V Rekviemu za ameriške sanje Noam Chomsky spregovori o propadu ameriškega sna in hkratnem izginjanju upanja navadnega človeka, predstavnika delavskega razreda, ki je v 30. letih 20. stoletja kljub depresiji lahko upal na boljši jutri.

Iskren avtoportret o odmiku sanj
V sklopu Intimni in globalni portreti pa sta med drugim zgodbi o uspehu in propadu, vsaka na svoj način. Režiser Andreas Horvath je posnel dokumentarec o igralcu Helmutu Bergerju, ki je veljal za muzo Luchina Viscontija, danes pa zadolžen in zapit životari v socialnem stanovanju. Drugi portret, dokumentarec Selfie brez retuše, podpisuje Vinci Vogue Anžlovar, ki je po Popkovih besedah posnel iskren avtoportret o tem, kako so se mu odmaknile sanje.

Za konec Chuck Norris proti komunizmu
Projekcije filmov bo pospremil tudi spremljevalni program, v sklopu katerega bosta med drugim potekala strokovni seminar Pripoved dokumentalista in seminar za mlade Nori na dokumentarni film. Festival se bo poslovil 17. marca s filmom Chuck Norris proti komunizmu režiserke Ilince Calugareanu, ob sklepu pa bodo razglasili tudi zmagovalca natečaja Amnesty International Slovenije za kratke dokumentarne filme.


Spodaj si lahko ogledate napovednike uvodnega in sklepnega filma festivala ter štirih tekmovalnih dokumentarcev.