V času Kina Otoka Izola postane filmsko mesto, za kar organizatorji poskrbijo z razpršenimi filmskimi projekcijami in dogodki po vsem mestu. Osrednje dogajanje je postavljeno na Manziolijev trg, kjer bodo letos poleg filma ob odprtju prikazali še pet celovečercev. Foto: BoBo
V času Kina Otoka Izola postane filmsko mesto, za kar organizatorji poskrbijo z razpršenimi filmskimi projekcijami in dogodki po vsem mestu. Osrednje dogajanje je postavljeno na Manziolijev trg, kjer bodo letos poleg filma ob odprtju prikazali še pet celovečercev. Foto: BoBo
11. izdajo festivala odpira presunljivi Let nad bojnimi polji v letu 1919. Foto: Spletna stran festivala
Letos se na festival vrača sekcija Dobri sosedje, v katero so poleg avtorjev iz dežel, s katerimi si delimo meje, uvrščeni tudi filmi in avtorji, ki imajo z našim okoljem veliko skupnega in so nam tako blizu na kulturni ali povsem poetični ravni. Foto: Spletna stran festivala

"Tematika, ki povezuje marsikateri film ali dežele, iz katerih filmi prihajajo, je voda. Voda, ki povezuje ljudi, kakor ljudi povezujejo neke temeljne zgodovinske in osebnostne lastnosti, ki so lahko dobre ali slabe. Pri slabih lahko govorimo o težnji do moči, ki pripelje do vojn," je na novinarski konferenci v Kinodvoru povedala programska vodja festivala Varja Močnik.

Spomin na veliko vojno
Prav vojna oziroma njene posledice, videne iz zraka, bo zaznamovala uvodno projekcijo nemega filma Let nad bojnimi polji Jacquesa Trolleyja de Prevauxa, ki jo bo spremljala živa izvedba nove glasbene opreme Glaucea Veniera in Micheleja Corcelle za ansambel Insium. S projekcijo se bodo spomnili lanske 100. obletnice začetka prve svetovne vojne.

Film Theeb, ki ga podpisuje Naji Abu Nowar, je postavljen v čas prve svetovne vojne in govori o izumirajoči nomadski skupnosti v jordanski puščavi in izgubi povezanosti z naravo. Biserni gumb v režiji Patricia Guzmana je film, v katerem je voda metafora za iskanje resnice o zgodovini in današnjosti Čila, medtem ko film Človek na Luni Giuliana Riccija gledalca vrne v čas krvnega maščevanja na Sardiniji.

Fidelio - Alice na poti režiserke Lucie Borleteau prikazuje mlado inženirko na ladji in na nepatetičen način pripoveduje o ženski duši. Festival bo na Manziolijevem trgu sklenila projekcija filma Poštarjeve bele noči v režiji Andreja Končalovskega, ki je posebna mešanica fikcije in dokumentarnega, postavljen v odročno rusko vas, v njem pa igrajo naturščiki.

V času Kino Otoka Izola postane filmsko mesto, za kar organizatorji poskrbijo z razpršenimi filmskimi projekcijami in dogodki po vsem mestu. Osrednje dogajanje je postavljeno na Manziolijev trg, kjer bodo letos poleg filma ob odprtju prikazali še pet celovečercev.

V Kinu Odeon bodo na sporedu tako dela filmskih velikanov kot popolnih novincev. V sekciji Sosedje bodo v ospredju geografski sosedje Hrvati in "sosedje po duši" Islandci. Na Otoku bodo prikazali izbrane kratke filme islandskih ustvarjalcev ter hrvaških režiserjev Borisa Poljaka in Igorja Bezinovića ter režiserk Hane Jušić in Sonje Tarokić.

15 gostov že potrdilo prihod
Ti se bodo festivala tudi udeležili skupaj z direktorico Mednarodnega filmskega festivala v Reykjaviku Hrönn Marinosdottir. Seznam festivalskih gostov trenutno zajema 15 imen, med katerimi so Ricci ter soscenaristka filma Poštarjeve bele noči Jelena Kiseljova.

Odeon bo gostil tudi program Signali, ki med drugim prinaša film ThuleTuvalu Matthiasa von Guntena. Ta povezuje dva kraja v oddaljenih koncih sveta, ki polnita novice s spreminjajočim se podnebjem, ter film Vojna, prvenec režiserja Simona Jaquemeta o mladih in vojni, ki se kaže kot zapeljiva oda uporništvu. Na Kinu Otoku bo v sklopu programa Podmornica poskrbljeno za najmlajše, organizatorji pa so pripravili tudi pester spremljevalni program, ki med drugim vključuje delavnice ter projekta Spectrum in TranScend.

Filmsko popotovanje se bo vsak večer sklenilo na izolskem Svetilniku, kjer je poleg projekcije Videa na plaži, v sklopu katerih se letos predstavljajo na natečaju izbrani mladi ustvarjalci ter gostje iz Triesta Science+Fiction, poskrbljeno tudi za sproščene pogovore o filmih ob glasbenih dogodkih. Za tiste, ki v Izolo ne bodo mogli, bodo v Kinodvoru pripravili program Otok v Ljubljani.