Nevidni fant (2014) je znansvenofantastični mladinski film, v katerem je naslovno vlogo prevzel Ludovico Girardello. Foto: Spletna stran filma
Nevidni fant (2014) je znansvenofantastični mladinski film, v katerem je naslovno vlogo prevzel Ludovico Girardello. Foto: Spletna stran filma
Več kot 50 najstnikov se je preizkusilo v vlogi filmskih žirantov in med tremi novimi mladinskimi filmi izbralo zmagovalca, ki je prejel nagrado Evropske filmske akademije po izboru mladega občinstva. Foto: Kino Otok

Projekt, ki je nastal na pobudo Evropske filmske akademije, je letos hkrati potekal v 25 mestih Evrope, v Izoli že tretje leto.

V sklopu filmskega dneva za mlado občinstvo z vzgojno-izobraževalno noto se je v vlogi filmskih žirantov preizkusilo več kot 50 najstnikov. Med tremi novimi mladinskimi filmi so izbrali Nevidnega fanta, ki je bil posnet v Trstu. Najstnike je film prepričal z zgodbo o sramežljivem fantu, ki ga v šoli nasilneži nadlegujejo, nato pa ob neki priložnosti ugotovi, da se lahko prelevi v nevidnega superjunaka.

Poleg zmagovalnega sta se za nagrado potegovala še filma Tudi grdi ste v režiji irskega režiserja Marka Noonana in Moja sestra suhica švedske režiserke Sanne Lenken.

Vsaki projekciji je sledil še pogovor o filmu in težavah, s katerimi se mladi soočajo pri odraščanju. Cilj projekta filmske vzgoje je oblikovanje samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev, so sporočili organizatorji.

Projekt, ki so ga pripravili v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola ter Slovenskim filmskim centrom ob podpori ministrstva za kulturo in Občine Izola, je uvod v filmsko dogajanje 11. mednarodnega festivala Kino Otok - Isola Cinema, ki bo v Izoli potekal med 3. in 7. junijem.