Film Izbira slika prvo soočenje mladih z drogo in oblikovanje življenjskih vrednot. Foto: KUD Marnie film/ZOOM
Film Izbira slika prvo soočenje mladih z drogo in oblikovanje življenjskih vrednot. Foto: KUD Marnie film/ZOOM
Kamera
Festival usmerja pogled mladih in njihovih mentorjev h kakovostnemu, zanimivemu, novemu in inovativnemu, kar sta hkrati tudi vizija in cilj delovanja Pionirskega doma na tem področju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V kategoriji animiranih filmov osnovnih šol je šla zlata klapa v roke Zavoda ZVVIKS, ki je prepričal s filmom Lovska sreča. V žiriji, ki je nagrajence izbirala med skoraj 60 filmi, so sedeli Feri Lainšček, Pia Zemljič, Rok Biček in Neža Prah. Pri izboru so bili žiranti pozorni predvsem na aktualnost in izvirnost, sporočilnost, dobro režijo in scenarij ter montažo z glasbeno opremo.
Izvirna risba in dinamična animacija
Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, je animirani film Lovska sreča avtorjev Sofie Grassi, Maruše in Vesne Kres, Zoje Rutar, Julije Zgonik, Maksa Andrina, Jana in Jake Kamnikar, Lovra Smrekarja, Vida in Matica Suhadolc svojo scenaristično podlago našel v slovenski ljudski pripovedki Speči zajec, ki je bila prvič zapisana že leta 1878. "… Pa vendar smo z njim dobili nadvse sodoben risani film. Z izvirno risbo in dinamično animacijo je ustvarjalcem uspelo ustvariti igrivi kolaž z basensko izpostavljenim in seveda aktualnim sporočilom."
Srebrno klapo je v sklopu animiranih filmov prejel Dan dolgo nazaj (KUD Marnie film), bronasto pa film Življenje, kot ga ne poznate (Zavod ZVVIKS).
Izbira – odličen scenarij in prepričljiva igra
Film Izbira (KUD Marnie film), s katerim je režiserka in montažerka Liu Zakrajšek prejela zlato klapo za osnovnošolski igrani film, je po besedah žirije "v letošnjem izboru zagotovo presežek, ki ga odlikujeta poznavanje filmskega jezika in njegova smiselna uporaba pri naraciji aktualne in angažirane zgodbe". "Odlična scenaristična zamisel je v tem filmu uspešno nadgrajena s filmsko sliko, montažo in režijo, posrečena pa je tudi izbira glavne igralke. Zaradi tovrstne uglašenosti film dosega enakovredne estetske in sporočilne učinke, ki omogočajo stopnjevanje te prepričljive filmske miniature do svetlega in pravzaprav odrešujočega konca."
Srebrno klapo so prejeli mladi filmarji OŠ-ja Vižmarje za Napad iz vesolja, bronasto klapo film Trikotnik (ZPM Ljubljana Moste-Polje), posebni omembi pa še filma Za vsakega palica raste OŠ-ja Apače in film Občutek krivde (DZMP Luksuz Produkcija).
Film, ki mu verjamemo
Film Včasih lahko, včasih težko (Produkcijska šola) je, kot piše v obrazložitvi, "zelo sugestivna filmska upodobitev dogodkov iz življenja mladih, da mestoma ustvarja vtis dokumentarnosti". "Taki učinki pa seveda niso le plod prepričljive igralske zasedbe, ampak velja opozoriti tudi na pravšnje režijske rešitve in ustrezno montažo. Včasih lahko, včasih težko, je skratka film, ki mu verjamemo in dopustimo, da nam na nevsiljiv način prinese dobro in lepo sporočilo."
Srebrna klapa je šla filmu Delirium I. (KUD Marnie film), bronasta klapa filmu Alter II. Gimnazije Maribor, posebno omembo pa je prejela ekipa Kosila na travi (DZMP Luksuz Produkcija).
Letošnji ZOOM je postregel s skoraj 70 filmi iz različnih osnovnih in srednjih šol ter sorodnih ustanov. Cilj festivala je, da pogled mladih in njihovih mentorjev usmeri h kakovostnemu, zanimivemu, novemu in inovativnemu, kar sta hkrati tudi vizija in cilj delovanja Pionirskega doma.