Houston, imamo problem! raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev ... Foto: Studio Virc
Houston, imamo problem! raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev ... Foto: Studio Virc
Žiga Virc
Filmski in televizijski režiser Žiga Virc je diplomiral na AGRFT-ju. S filmom Trst je naš! je bil leta 2010 nominiran za študentskega oskarja v kategoriji kratki študentski tujejezicni film. Režiral je mnoge korporativne filme, TV-oglase, dokumentarne in kratke igrane filme ter zanje prejel več nagrad, med njimi tudi akademijsko in univerzitetno Prešernovo nagrado. Nekatera njegova dela so se širila viralno, tako nacionalno kot mednarodno. Za njegov pristop so značilni dramatični vizualni slog, uporaba glasbe, natančen pristop k narativni strukturi in predvsem privlačnost stvaritev za širše občinstvo. Foto: Studio Virc
Huston, imamo problem!
Film nas popelje tudi v nekdaj največji podzemni kompleks v Evropi, Objekt 505, nekdanjo strogo varovano bazo jugoslovanskega vojnega letalstva pri Bihaću, ki je jugoslovanska različica bolj znanega ameriškega poligona za testiranje različne tajne vojaške tehnologije, imenovanega Področje 51 (originalno: Area 51). Foto: Studio Virc
Huston, imamo problem!
Huston, imamo problem! - mit ali resnica? Foto: Studio Virc

Houston, imamo problem! (ang. Houston, We Have a Problem!) je celovečerni igrano-dokumentarni prvenec režiserja Žige Virca (1987), ki je na začetku leta 2012 s svojim napovednikom razburkal slovensko in tujo javnost, in sicer s hipotezo o obstoju jugoslovanskega vesoljskega programa, kar je tudi osnovna zgodba filma.

"Teorije zarot so tako privlačne, ker ponujajo preprosto razlago kaotičnega in zapletenega sveta, v katerem živimo. Zagovornike teh teorij običajno vidimo kot heroje, ki opozarjajo na spletke izrojenih negativcev, pogosto v podobi vladnih, verskih ali vojaških vplivnežev," pravi Virc.

Pot na festival Tribeca odprta
Houston, imamo problem! je bil med 6626 prijavljenimi filmi z vsega sveta izbran v uradni program festivala Tribeca 2016, tako da bo film v sklopu festivala doživel svetovno premiero. Festival Tribeca, ki je eden najpomembnejših ameriških festivalov neodvisnega avtorskega filma, je leta 2002 s partnerji ustanovil Robert De Niro.

"Ta vznemirljivi igrano-dokumentarni film raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev. Sveži ameriški denar pa je bil ključni dejavnik relativno visokega življenjskega standarda v Jugoslaviji v obdobju do Titove smrti," piše v sporočilu za javnost RTV Slovenija, ki je koproducent filma.

"Kaj je pravzaprav res?"
Virčev film prinaša celovito zgodbo o pionirskem raziskovanju vesolja, ki je več kot pol stoletja ostala skrita javnosti. Gre za kombinacijo zgodovinskih dejstev, govoric in laži o tem obdobju jugoslovanske zgodovine, ki gledalca izziva, da si o dogodkih ustvari svojo sliko.

V filmu se namreč prepletajo osebno pričevanje Ivana, inženirja v jugoslovanskem vesoljskem programu, in sveži, do zdaj javnosti neznani arhivski posnetki. Na tej zabrisani meji med resničnostjo in domišljijo filozof Slavoj Žižek v filmu zastavlja ključno vprašanje: "Kaj je pravzaprav res?"

Po 2. svetovni vojni je jugoslovanska obveščevalna služba predsedniku Titu odkrila domnevno izgubljene načrte Hermana Potočnika Noordunga za vesoljsko tehnologijo. Tito, ujet med vzhodom in zahodom, se odloči izkoristiti priložnost in izda ukaz za začetek razvoja ambicioznega jugoslovanskega vesoljskega programa. Marca 1961 je program prodan Združenim državam Amerike. Dva meseca kasneje predsednik John F. Kennedy napove, da bodo Američani poslali človeka na Luno. Mnogi verjamejo, da se je to res zgodilo in da sta ta dva dogodka povezana. Ivan se vrne v domovino 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala v ZDA, kjer je delal za Naso. Zdaj prvič v življenju sreča svojo hčerko, ki je ni nikoli videl. V filmu skupaj s Francem, upokojenim generalom JLA, ki je bil odgovoren za tajnost jugoslovanskega vesoljskega programa, razkrivata kompleksno mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger. Film nas popelje tudi v nekdaj največji podzemni kompleks v Evropi, Objekt 505, nekdanje strogo varovano oporišče jugoslovanskega vojnega letalstva pri Bihaću, ki je jugoslovanska različica bolj znanega ameriškega poligona za testiranje različne tajne vojaške tehnologije, imenovanega Področje 51 (ang. Area 51) ...

Žiga Virc posredno o vprašanju razkrivanja resnice pravi, da se zdi, da "so kritični in poglobljeni mediji že lep čas stvar preteklosti in povprečen gledalec s težavo razbere pravo sliko o nekem dogodku ali osebi. Pogosto imamo o istem dogodku na voljo celo nasprotujoča si poročila. Ni si težko predstavljati tehtnih razlogov, ki slehernika odvračajo od vrtanja v sumljiva poročila."

Dodaja, da je kot filmski ustvarjalec "že leta prevzet nad tekmo za prevlado v vesoljski areni med ZDA in bivšo Sovjetsko zvezo, nad skrivnostmi Titovih podzemnih kompleksov in povezanimi teorijami zarote. Vse to je bil povod za snemanje filma, ki gledalca izzove k zavzetju kritičnega stališča na ponujena dejstva, ki so mu na ogled na velikem platnu."

Mednarodna koprodukcija
Film je plod sodelovanja Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja ter je med drugim tudi prvi film HBO Europe v jadranski regiji. Poleg HBO Europe sta koproducenta filma še RTV Slovenija in Westdeutscher Rundfunk (WDR). Houston, imamo problem! bo premiero torej doživel v strogem centru New Yorka v sklopu festivala Tribeca, ki bo letos potekal med 13. in 24. aprilom.