V filmu z naslovom Prasica, slabšalni izraz za žensko nastopata Jure Henigman in Liza Marijina. Foto: LIFFe
V filmu z naslovom Prasica, slabšalni izraz za žensko nastopata Jure Henigman in Liza Marijina. Foto: LIFFe

V Splitu bodo film predvajali v okviru evropskega projekta Kino magistrala, na projekciji pa bo tudi filmska ekipa. Ta bo navzoča tudi na projekciji 14. junija v Art kinu Croatia na Reki, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Poleti bo film potoval v kinematografe ob jadranski obali, avgusta pa ga čaka zagrebška premiera na Poletnem odru Tuškanac.

Sorodna novica Tijana Zinajić: "Če ne ustrezaš pričakovanjem, hitro obveljaš za prasico"

Film režiserke Tijane Zinajić je imel mednarodno premiero lani v Valencii, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je prejel sedem vesen, tudi glavno nagrado žirije za najboljši celovečerni film in nagrado občinstva. Ekipa Prasice se je razveselila še vesen za najboljši scenarij (Iza Strehar), najboljšo glavno žensko vlogo (Liza Marijina za vlogo Eve), najboljšo stransko žensko vlogo (Anuša Kodelja za vlogo Nine), najboljšo scenografijo (Neža Zinajić) in najboljšo kostumografijo (Matic Hrovat). Na festivalu Liffe je v hipu razprodal vse ljubljanske projekcije. Trenutno je najbolj gledan slovenski film v kinematografih.

"Gre za alterkomedijo v jeziku z ulice o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej," opisujejo ustvarjalci filma, za katerega je scenarij napisala Iza Strehar.

"Glavni lik filma je ženska. Neprilagojena ženska, ki hrepeni po vsem, po čemer hrepeni tudi prilagojena ženska, le da se s tem spopada na drugačen način. Kot režiserko me zanima ta neprilagojenost in kaj se zgodi, ko neprilagojena ženska ob prelomnici, tik pred 27. rojstnim dnem, izgubi menstruacijo. Kako se neprilagojeno spopade s tem!" pa o filmu pravi režiserka.

Sorodna novica Avtoportret: 59 sekund z Izo Strehar

Protagonistka filma je mlada slikarka Eva, ki ji gre trenutno v življenju skoraj vse narobe. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnem že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in se po pomoč obrne na spletni iskalnik.

Poleg protagonistke Lize Marijine v filmu igrajo še Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce ter Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.

Sorodna novica Prasica, slabšalni izraz za žensko: zmagovalni film FSF-ja je humorni portret mladih umetnikov

Direktor fotografije je Miloš Srdić, montažer Anže Verdel, scenografka Neža Zinajić, kostumograf Matic Hrovat, oblikovalka maske Lija Ivančič, oblikovalec zvoka Julij Zornik. Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December, koproducent je RTV Slovenija. Film je nastal v sodelovanju z Viba filmom.

Režiserka je bila pred kratkim izbrana za Župančičevo nagrado mesta Ljubljana za izjemen prispevek h kulturi in umetnosti z utemeljitvijo, da je "posnela popularen, a ne populističen film, ki je zabaven, a ne podcenjuje gledalca", je zapisala Hina.

"Še vedno te težje sprejmejo, če si dekle in če renčiš ali se upiraš. Če si moški, je vse to samoumevno, ti 'se pa začni malo lepše obnašati, prasica'," je režiserka med drugim dejala v intervjuju za MMC. Ko so jo spraševali, kako bi film opisala, je rekla, da je "nekje med Bridget Jones in Trainspottingom".