Na posnetku je Diamond Reynolds, ki je bila priča umoru svojega zaročenca, ki je imel dovoljenje za nošenje prikritega orožja. Foto: Reuters
Na posnetku je Diamond Reynolds, ki je bila priča umoru svojega zaročenca, ki je imel dovoljenje za nošenje prikritega orožja. Foto: Reuters
Državjani-novinarji, kakršna sta Reynoldsova in Muflahi, so "belim Američanom preprečili, da bi še naprej ignorirali resnico, ki so jo oblasti stoletja skušale zatajiti: da življenja temnopoltih štejejo," je zapisano v pismu.
Državjani novinarji, kakršna sta Reynoldsova in Muflahi, so "belim Američanom preprečili, da bi še naprej ignorirali resnico, ki so jo oblasti stoletja skušale zatajiti: da življenja temnopoltih štejejo", je zapisano v pismu. Foto: Reuters
Med podpisniki apela je več uglednih avtorjev dokumentarcev, tudi denimo Joshua Oppenheimer. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Režiser David Sutcliffe se je na skupnost avtorjev dokumentarnih filmov obrnil z odprtim pismom, v katerem opozarja, da "je ključnega pomena, da zaščitimo pravice posameznikov, ki uporabljajo video kot orodje kritike neupravičenega policijskega nasilja". Ob tem poudarja, da so bili posamezniki, ki so na svoje telefone ujeli umore Altona Sterlinga, Philanda Castila, Freddieja Graya in Erica Garnerja, v vsakem od teh primerov aretirani.

Med filmarji, ki so pismo že podpisali, so tudi Alex Gibney (Going Clear), Asif Kapadia (Amy), Laura Poitras (Citizenfour), Liz Garbus (What Happened, Miss Simone?), Joshua Oppenheimer (Pogled tišine) in Matthew Heineman (Cartel Land).

"Mainstream mediji so ogromno pozornosti posvetili prizorom, ki so jih dokumentirali državljani novinarji. V večini primerov jih ne zanimajo metode, kako so ti ljudje material posneli in distribuirali, prav tako kot jih ne zanimajo posledice in kazni za vse vpletene," piše Sutcliffe.

Številni odmevni primeri policijskega nasilja v zadnjih letih - smrti Sterlinga in Castila sta v ZDA v juliju sprožili množične proteste - so lahko tako razvpiti postali predvsem zato, ker je naključnim pričam uspelo dogajanje posneti.

Potem ko so policisti v Baton Rougeu ustrelili Altona Sterlinga, so oblasti zadržale oba moža, ki sta objavila viralni posnetek incidenta, Chrisa LeDaya in Abdullaha Muflahija. LeDay posnetka niti ni naredil, pač pa je bil samo eden izmed prvih, ki so se delili na Facebooku. Muflahija, lastnika trgovine, kjer je bil Sterling 5. julija ustreljen, so več ur zadrževali na zadnjem sedežu policijskega avtomobila, medtem pa preiskali njegovo trgovino.

Diamond "Lavish" Reynolds, zaročenko Philanda Castila, ki je bil samo nekaj dni pozneje ustreljen med na prvi pogled rutinsko prometno kontrolo, so policisti prav tako pridržali. Dogajanje neposredno po streljanju je Diamond s sprednjega sedeža avtomobila v živo prenašala prek aplikacije Facebook Live. Čez noč je bila na zaslišanju, kar je na družbenih medijih sprožilo bes aktivistov in trend #whereisLavishReynolds. "Obravnavali so me kot zapornico," je Reynoldsova komentirala po prihodu na prostost.

Odprto pismo, ki je naslovljeno na pravosodno ministrstvo, take postopke opiše kot "dokaz sistematične in maščevalne policijske obravnave", ter dodaja, da je očitno razviden "namen utajevanja posnetkov, ustrahovanja prič, nadziranja zgodbe, skrivanja brutalnosti in kaznovanja".

Državljani novinarji, kakršna sta Reynoldsova in Muflahi, so "belim Američanom preprečili, da bi še naprej ignorirali resnico, ki so jo oblasti stoletja skušale zatajiti: da življenja temnopoltih štejejo", je zapisano v pismu.

Lani je bil na podoben način aretiran Kevin Moore, ki je posnel, kako so policisti Freddieja Graya podrli na tla in zvlekli v policijski kombi. Naslednji dan je bil sicer brez obtožnice izpuščen na prostost, a trdi, da ga možje v modrem še do danes nadlegujejo. "Vozijo se mimo mene in me izzivajo s telefoni, dvignjenimi v zrak," je povedal za Vice News.

Pismo poziva, naj se pobudi pridruži kar največ avtorjev dokumentarnih filmov, kajti "čeprav je narava resnice v dokumentarcih izmuzljiva, pa je tista resnica, ki so jo zabeležili LeDay, Muflahi, Reynoldsova, Moore in drugi, neizpodbitna".