Film V letu hip-hopa so organizatorji hrvaškega festivala rockdokumentarcev uvrstili v regionalno konkurenco, njegov avtor Boris Petkovič pa bo tudi gost na festivalu. Foto: Fdf
Film V letu hip-hopa so organizatorji hrvaškega festivala rockdokumentarcev uvrstili v regionalno konkurenco, njegov avtor Boris Petkovič pa bo tudi gost na festivalu. Foto: Fdf
Festival DORF
Festival DORF bo med 15. in 18. marcem potekal tudi na Reki. Festivalski program bo uvedel dokumentarec o islandski neodvisni pop-rocksceni Backyard, reška izdaja pa prinaša še nastop skupine Goribor iz Srbije, sejem rabljenih vinilnih plošč in delavnice dokumentarnega filma. Foto: dorf-vk.com

Slovenski ustvarjalci se bodo na Hrvaškem predstavili s filmi o slovenski hip-hop skupnosti, rockovski skupini Big Foot Mama, pouličnih glasbenikih v Ljubljani ter o Zgaga rock festivalu.

Rupa u zidu in anarhistični bobnarji
Organizatorji festivala DORF so v regionalno konkurenco uvrstili film V letu hip-hopa Borisa Petkoviča, ki bo tudi gost festivala. Avtorji Anže Verdel, Anže Petrić in Miha Čeak se bodo predstavili s filmom Tist' dan v tednu, ki spremlja dejavnosti skupine Big Foot Mama. Med desetimi filmi, ki se bodo potegovali za regionalno nagrado, bo tudi kratki dokumentarni film v stop-motion tehniki Koza ozdravela bo Luksuz produkcije iz Krškega. Žiga Divjak, Matic Drakulić in Katarina Rešek so posneli portret ljubljanskih ulic in pouličnih glasbenikov.

Zunaj konkurence, v programu Skrivnostna zgodovina rocka, bodo predvajali film Janeza Vrtačnika Zgaga Festival 1996, v katerem se med drugimi pojavlja tudi priljubljeni rockovski kantavtor Damir Avdić, ki je takrat nastopil s svojo skupino iz Tuzle Rupa u zidu. V omenjenem programu bodo predvajali tudi film Sound of noise v režiji Ola Simonssona in Johannesa Stjärne Nilssona, ki govori o skupini šesterice bobnarjev anarhistov, ki pripravljajo koncerte, na katerih je inštrument celotno mesto.

Brezplačni koncerti, razstave in pogovori
V mednarodni konkurenci je 14 filmov, med drugimi tudi Another Green World, ki ga je Nicole Roberts posnela o Brianu Enu. Za ljubitelje elektronske glasbe bo zanimiv film o turneji Paula Kalkbrennerja Live Documentary 2010 v režiji Maxa Penzela. Pozornost je privabila tudi napoved filma El Medico - The Cubaton Story avtorja Daniela Fridella, ki je soočal izvajalca s komunistične Kube in producenta s kapitalističnega Zahoda.

V sklopu spremljevalnega programa so napovedani brezplačni koncerti skupin Bilk in Hemendex s Hrvaške ter Jarboli iz Srbije. Pripravili so tudi razstave, knjižne promocije ter okroglo mizo Dokumentarni glasbeni film - na meji glasbe in filma.

Napovednika filmov o Big Foot Mami in o slovenskem hip-hopu si lahko ogledate v spodnjih videoposnetkih.