"Pomembno se mi zdi povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije. Svet, kot ga živimo, je svet zastoja. Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda," je Möderndorfer zapisal o idejnih izhodiščih svojega novega filma. Foto: Željko Stevanić

Vloga matere, "ki najde dovolj moči, da kljub težkim življenjskim okoliščinam, v katerih se je znašel njen sin, na najbolj plemenit način pomaga drugi družini, je igralska kreacija, o kateri razmišljamo še dolgo po koncu filma," je zapisala žirija mostarskega festivala.

"Svojo vlogo je Mirjam Korbar oblikovala v sodelovanju z drugimi odličnimi igralci: Petrom Musevskim, Urošem Fürstom in Barbaro Cerar. Skupaj so ustvarili enovito umetniško kreacijo tega pretresljivega in družbeno zelo pomembnega filma," še meni žirija, ki je posebno nagrado posmrtno podelila tudi Petru Musevskemu, ki je v filmu odigral glavno moško vlogo, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sorodna novica Zastoj Vinka Möderndorferja je pravzaprav v nenehnem gibanju – po festivalih

Film Zastoj je bil na 15. festivalu filmske igre, ki je potekal od 28. oktobra do 1. novembra v Mostarju, predstavljen v tekmovalnem programu desetih celovečernih igranih filmov. Poleg nagrade za najboljšo glavno žensko vlogo festival podeljuje nagrado za najboljšo moško glavno vlogo, najboljšo žensko in moško stransko vlogo in za najboljšega debitanta.

Festival podeljuje tudi nagrado drevo življenja za življenjsko delo, ki so jo v preteklih letih prejeli velikani filmske igre iz regije, kot so Nebojša Glogovac, Lazar Ristovski, Ivo Gregurević, Bogdan Diklić, Rade Šerbedžija, Mira Banjac, Milena Dravić in Mustafa Nadarević, so spomnili na SFC-ju. Slavnostna premiera filma bo januarja v Cankarjevem domu v sklopu projekta Naši filmi doma.

Sorodna novica Branku Završanu nagrada za najboljšo vlogo na italijanskem filmskem festivalu

Nagrada Vittoria Gassmana za najboljšega moškega interpreta

Igralec Branko Završan pa je na mednarodnem festivalu kratkega filma Movievalley 2021 v Bologni v tekmovalnem programu prejel nagrado Vittoria Gassmana za najboljšega moškega interpreta v mednarodni konkurenci, in sicer za vlogo Ivana v kratkem filmu Il confine e un bosco (Meja je gozd) v režiji Giorgia Milocca.

Završan v stranski vlogi igra tudi v Zastoju, so sporočili iz Gledališča Celje, kjer je član ansambla. Za vlogo Ivana, v nekdanji Jugoslaviji rojenega 60-letnega delavca, je bil Završan nagrajen že na decembrskem 12. mednarodnem festivalu kratkega filma v Rimu (Roma film corto), kjer je prejel nagrado zlati kolosej za najboljšo vlogo. V filmu, ki je italijansko-hrvaška koprodukcija, v vlogi Ivanove žene igra Lučka Počkaj.