Branko Završan je žirijo prepričal z vlogo Ivana, v nekdanji Jugoslaviji rojenega 60-letnega delavca, ki jo je odigral v filmu v režiji Giorgia Milocca. V filmu v vlogi Ivanove žene nastopa Lučka Počkaj.

Spraviti se s svojim občutkom krivde
"Ivan z ženo živi v majhnem mestu Torviscosa v Furlaniji v Italiji. Nekega dne se odloči, da se odpravi na pot, ki ga bo popeljala v kraje otroštva, zato, da se končno spravi z občutkom krivde, ki ga nosi v sebi že od malih nog," je vsebino filma v sporočilu o nagradi povzel Završan.

Kratki film, ki vzbuja upanje
Festivalska ekipa se je na Facebooku ob naznanitvi nagrade za Branka Završana, ki jo je prejel kot "izjemni protagonist", zahvalila tudi žiriji, ki ji je predsedoval priznani italijanski igralec Leo Gullotta.

Branko Završan (1962). Foto: Cankarjev dom
Branko Završan (1962). Foto: Cankarjev dom

Film Il confine è un bosco (Meja je gozd) v gledalcu vzbuja upanje, saj se Ivan spoprime s svojo preteklostjo, da lahko znova postane tako srečen kot tedaj, ko je bil otrok, so zapisali na spletni strani festivala Roma film corto.

Preostali osrednji nagrajenci
Glavno nagrado, torej zlati kolosej za najboljši kratki film 12. festivala Roma film corto, je žirija podelila filmu Mr. H v režiji Giulia Neglie, posebno festivalsko nagrado Ettoreja Scole, poimenovano po italijanskem scenaristu, je dobil film Saper perdere Sergia Milana, film La ricreazione pa je Nourju Gharbiju prinesel srebrni kolosej za najboljši scenarij.