Direktor 62. izvedbe festivala Jose Luis Rebordinos (d.) in član žirije Reinhold Vorschneider (l.) ob prihodu na rdečo preprogo. Foto: EPA
Direktor 62. izvedbe festivala Jose Luis Rebordinos (d.) in član žirije Reinhold Vorschneider (l.) ob prihodu na rdečo preprogo. Foto: EPA

Prepričan sem, da je v štirih letih, odkar festival vodim, to najboljši izbor.

direktor festivala Jose Luis Rebordinos
Kruh in mleko
Med slovenskimi filmi so za retrospektivo izbrali Kruh in mleko režiserja Jana Cvitkoviča (2001, produkcija Emotion film) in Predmestje režiserja Vinka Möderndorferja (2004, produkcija Forum Ljubljana). Foto: SFC
Benicio Del Toro
Poleg Denzla Washingtona bo letos nagrado donostia prejel Benicio Del Toro. Foto: EPA

V uradnem programu festivala bodo predstavili 21 filmov, med njimi indijsko-francosko-britansko koprodukcijo Tigers v režiji Danisa Tanovića. Za glavno festivalsko nagrado se bodo poleg njega potegovali še filmi, kot so Casanova Variations Michaela Sturmingerja, The New Girlfriend Francoisa Ozona ter Phoenix Christiana Petzolda. Festival pa bo odprla evropska premiera filma Antoina Fuquaja Pravičnik.

Po besedah direktorja festivala Joseja Luisa Rebordinosa festival ne poskuša tekmovati s festivalom v Torontu, ampak želi Evropi ponuditi iste filme. "To je za nas in za filme najboljša formula. V San Sebastianu bodo imeli ti filmi še eno priložnost, da se pokažejo stotinam novinarjev in kritikov," je dodal. Pojasnil je še, da se letošnji filmi ukvarjajo s kontroverznimi temami.

Retrospektiva tudi s filmoma Kruh in mleko ter Predmestje
V uradnem programu festivala je posebna retrospektiva posvečena novim filmskim smerem v vzhodnoevropski kinematografiji. Pod skupnim naslovom Vzhodni obeti: Predstavitev Vzhodne Evrope v 50 filmih, bodo prikazali filme, ki so nastali po letu 2000. Zastopane so Albanija, Bosna, Bolgarija, Hrvaška, Češka Estonija Madžarska, Latvija, Litva, Makedonija, Moldavija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Srbija.

Med slovenskimi filmi so za retrospektivo izbrali Kruh in mleko režiserja Jana Cvitkoviča iz leta 2001 in Predmestje režiserja Vinka Möderndorferja, ki je nastal tri leta kasneje.

Film Kruh in mleko pripoveduje o Ivanu, ki ga zaradi zdravniške stavke en dan prezgodaj odpustijo s programa zdravljenja alkoholizma. Ko se vrne k ženi in sino, prvo popoldne doma mine v prijetnem vzdušju in ženinem upanju na svetlejšo prihodnost. A ko ga naslednje jutro pošlje v trgovino po kruh in mleko, gredo stvari drugače.

Predmestje pa je film o ljudeh srednje generacije, ki na predmestnem kegljišču preživljajo večere in premlevajo svoja življenja. Dobrohotni in na videz zabavni prebivalci postajajo vse bolj nevarni, ko se v njihovo predmestje priseli mlad par druge nacionalnosti, ki je drugačen od njih, ki nima nič, vendar ima vse - ker ima ljubezen.

Povezovalna vloga festivala
Festival bo poleg uradnega programa med drugim ponudil sekcijo za mlade režiserje in sekcijo španskega filma, poleg tega pa še strokovni program. "Festival je vedno obiskalo veliko ljudi iz filmske industrije, zato smo jih morali bolje povezati," je pojasnil Rebordinos.

Po festivalski preprogi se bodo poleg letošnjih dobitnikov nagrade Denzela Washingtona in Benicia Del Tora sprehodila še druga znana imena, med njimi John Malkovich (Casanova Variations) in Willem Dafoe (Pasolini). S podelitvijo nagrad donostia se bo festival zaključil prihodnjo soboto.

Prepričan sem, da je v štirih letih, odkar festival vodim, to najboljši izbor.

direktor festivala Jose Luis Rebordinos