Kino Velenje danes deluje v kinodvorani Hotela Paka. Foto: Kino Velenje
Kino Velenje danes deluje v kinodvorani Hotela Paka. Foto: Kino Velenje

Prvo kinodvorano v velenju so zgradili s prostovoljnim delom ob robu Sončnega parka. Ob škalskem jezeru je nekdaj deloval Letni kino, filmske projekcije so se s časom preselile tudi v dom kulture in nato v sodobno kinodvorano Hotela Paka, kjer kinematograf deluje še danes. Kino Velenje sicer deluje pod okriljem Festivala Velenje.

Filmski maraton Kina Velenje - 15. januarja

14.30: Na svoji zemlji (mala dvorana)
16.30: Kinozaver je star 10 let! (velika dvorana)
17.00: Kaj pa Ester? (mala dvorana)
19.00: Šterkijada (velika dvorana) - obisk filmske ekipe

Štigličeva epopeja o NOB-ju
Prvi slovenski zvočni celovečerec Na svoji zemlji je premiero doživel novembra 1948, manj kot leto dni pozneje so ga kot prvi jugoslovanski film predvajali tudi v tekmovalnem programu festivala v Cannesu. France Štiglic je to epopejo o NOB-ju posnel po scenariju, ki ga je po svoji knjižni predlogi, noveli Očka Orel, napisal Ciril Kosmač.

Foto: Kino Velenje
Foto: Kino Velenje

10 let filmsko-vzgojnega projekta
Ob 75. obletnici prve kinematografske predstave v Kinu Velenje 10. rojstni dan zaznamuje tudi tamkajšnji filmsko-vzgojni projekt Kinozaver. V okviru filmskega maratona bo Kinozaver slavil s sklopom Najlepši slovenski animirani filmi za otroke. Na ogled bodo Koyaa – Spolzko milo, Podlasica, Spacapufi, Princ Ki-Ki-Do – Zima, Mišja hiša in Maček Muri – Kosilo.

Nova domača mladinska komedija
Kaj pa Ester?
je naslov domače mladinske komedije, ki je v kinematografe prišla decembra lani. Gre za celovečerni prvenec Tosje Flakerja Berceta, v katerem v glavnih vlogah nastopata Katja Predan in Bojan Cvjetićanin, sicer znan kot pevec skupine Joker Out. Skozi film sledimo Ester, ki začne polna pričakovanj obiskovati gimnazijo, a je manj navdušena, ko izve, da se je njen nekdanji fant Kaj vpisal na isto šolo z namenom, da bi se znova zbližala.

Obisk filmske ekipe Šterkijade
Filmski maraton bo sklenila projekcija avtobiografskega celovečerca Šterkijada, na kateri bo prisotna tudi filmska ekipa. Skoraj natanko 15 let po izginotju Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam objadral svet, je njegov sin, scenarist in režiser posnel to neizprosno, žalostno, a občasno tudi humorno dramo. V vlogi Jureta Šterka je nastopil Janez Škof, v vlogi mame in soproge Vojke Silva Čušin, sina Igorja pa je v otroških letih upodobil Tito Novak in pozneje Jernej Gašperin.