Foto: Muvit
Foto: Muvit

Avanturo filmskega ustvarjanja začenjajo opoldne s startom prek spleta, sodelujoči pa bodo imeli 60 ur za oddajo svojih materialov. Nagradili bodo prve tri ekipe, ki jih bodo razglasili na sklepni prireditvi v kinodvorani Cineplexx Maribor.

"Sodelovanje na Muvit/6x60 sprosti izredno veliko kreativne energije in ne le organizatorji, tudi tekmovalci so si želeli tega večera v živo in ga doživeti v množičnem številu. Ko njihov film dobi priložnost zablesteti na velikem platnu in navdušiti zbrano občinstvo," je povedal direktor in idejni vodja Muvit/6x60 Gregor Graf.

Vse ekipe so soočene z enakimi usmeritvami
Po njegovih besedah je bil Muvit/6x60 vedno skupna izkušnja, pa naj bo med ustvarjanjem ali spremljanjem zaključnega večera prek spletnih kanalov. "Je večer, ko se delijo izkušnje in zgodbe s terena. Veseli smo, da ga bomo letos spet doživeli, kot smo ga najbolj vajeni," je dodal.

Osnovni namen projekta je spodbuditi in aktivirati mlade, da napišejo scenarij, posnamejo, zmontirajo in oddajo vsaj šest minut dolg film, in to v le 60 urah. Vse ekipe so soočene z enakimi usmeritvami, ki jim morajo slediti pri ustvarjanju filma.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Čeprav vse ekipe dobijo enake usmeritve, se je v preteklih letih izkazalo, da ustvarjalnost resnično ne pozna meja in navdih ustvarjalce popelje na povsem različna raziskovanja. Največji talenti vsekakor ne ostanejo neopaženi, saj se je Muvit v preteklosti že izkazal kot odlična odskočna deska za prihodnje udejstvovanje na avdiovizualnem področju," izpostavlja organizator.

Nekdanji udeleženec Muvita Matej Rimanič je tako na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu prejel glavno nagrado v tekmovalni kategoriji kratki film na TikToku.

Strokovno žirijo sestavljajo priznani filmski ustvarjalci. Njihova naloga je, da izberejo filme, ki jim je uspelo dane usmeritve najbolj filmično realizirati. Letos so to Maja Martina Merljak, Rahela Jagrič Pirc in Dominik Istenič.