Phil Spector med sojenjem na poroto očitno ni skušal narediti vtisa z razsodnim videzom ... Foto: EPA
Phil Spector med sojenjem na poroto očitno ni skušal narediti vtisa z razsodnim videzom ... Foto: EPA

Vsekakor sem prepričan, da obstaja upravičen dvom. Nikoli ne bomo vedeli, ali je v resnici kriv ali ne, ampak če bi bil navaden državljan, ga nikoli ne bi obsodili

David Mamet
David Mamet
Njegov prvenec je bila igra Seksualna perverzija v Chicagu. Za svoj prispevek ameriškemu gledališču je bil večkrat nagrajen. Med drugim je napisal tudi celo vrsto filmskih scenarijev, na primer za Wag the Dog.
Spector je bil znan po nenadzorovanem mahanju z orožjem in po zabavah, na katerih je igral rusko ruleto - pa ne tako, da bi vsak vase nameril s pištolo, temveč je kar on sam izmenično streljal na navzoče. Tako je umrla tudi 40-letna Clarksonova, ki je s Spectorjem na zabavo prišla, potem ko ji je v lokalu, kjer je delala kot natakarica, pustil 450 dolarjev napitnine.

Seveda je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo zgodba sedemdesetletnega Phila Spectorja, ki je bil leta 2008 zaradi umora igralke Lane Clarkson obsojen na 19 let za zapahi, zaživela na filmu. Navsezadnje je Spector (ki je na sodišču trdil, da je bila Lanina smrt "nenameren samomor" in da je "poljubila pištolo"), nesporen genij v studiu, od nekdaj slovel po svoji ... ekscentričnosti. Sprva samo obsesivno natančen (nekoč je menda eno samo noto poslušal 12 ur skupaj) je postopoma postal z nadzorom obseden avtokrat. Drugače povedano: s pištolo je pred nosom vihtel vsem, od Johna Lennona do Ramonesov (Johnny Ramone je nekoč opisal Spectorjev odziv, ko je po prepiru skupina hotela odvihrati iz studia: "In nato je segel v žep suknjiča in, no, na dan privlekel pištolo, jo položil na mizo pred nas in nas pogledal: "Saj vam ni treba še zares iti, kajne, fantje?'"). Že leta po industriji krožijo tudi anekdote o tem, kako je med snemanjem albuma Death of a Ladies' Man nabito pištolo na sence nastavil Leonardu Cohenu in grozil Debbie Harry.

TV-film, v katerem bo Spectorja igral Al Pacino, bo David Mamet režiral (in scenarij zanj napisal) za TV-mrežo HBO. Še preden se je delo zares začelo, je Mamet z namigovanjem, da Spector najverjetneje ni kriv za Lanino smrt, že ujezil dekletovo družino. Hollywoodska tabloidna spletna stran TMZ je včeraj poročala, da so svojci in prijatelji Clarksonove "zgroženi" ob misli, da bo Spector prikazan v pozitivni luči, Mametove opazke pa se jim zdijo "nedojemljive in tako zelo zgrešene na več načinov".

Največja skrb teh neimenovanih prijateljev naj bi po poročanju omenjene strani bila, da bo "ta osovraženi, lažnivi, z orožjem obsedeni obsojeni morilec naše Lane prikazan z naklonjenostjo". Da bi ga odvrnili od "ponarejanja zgodovine v imenu umetniške svobode," so Mametu že spisali tudi svarilno pismo.

Pravica pač ni enaka za vse?
"Mislim, da ni kriv," je Mamet namreč prejšnji teden izjavil za Financial Times. "Vsekakor sem prepričan, da obstaja upravičen dvom. Nikoli ga ne bi smeli poslati za zapahe. Nikoli ne bomo vedeli, ali je v resnici kriv ali ne, ampak če bi bil navaden državljan, ga nikoli ne bi obsodili." Spector, ki se je v glasbeno zgodovino zapisal predvsem s svojo produkcijsko tehniko "zidu zvoka" (ang. wall of sound), se je še lani na sodišču (neuspešno) boril za zmanjšanje svoje kazni.

In če bo Spectorja upodobil (vsaj po višini zelo primeren) Al Pacino, bomo v vlogi njegove odvetnice Linde Kenney Baden lahko prepoznali Bette Midler. "Pred seboj je videl zelo zanimiv lik, obenem pa mu je všeč Davidov in Barryjev (Barry Levinson, izvršni producent, op. n.) pristop," je o Pacinovih razlogih za sodelovanje povedal njegov agent.

Britanski prirojeni antisemitizem?
Sicer pa je Mametu v omenjenem intervjuju uspelo užaliti še malo večjo skupino, kot je ožji krog Lane Clarkson: pripomnil je, da ogromno sodobnih britanskih avtorjev piše drame, romane in eseje, "polne protijudovske svinjarije". "V Britancih je globoko vsajena in neizbrisljiva sled antisemitizma. Kar se Bližnjega vzhoda tiče, je T. E. Lawrence paradigmatičen Britanec. Še preden je bila tam nafta, ste bili nori na puščavo. Polna je takih 'odbitih' karakterjev ... ampak tam je judovska država, ki so jo ratificirali Združeni narodi, vi pa jo hočete podariti nekemu narodu s precej dvomljivimi argumenti ..."

Mamet je že leta 2008 svoj odklon od politične levice naznanil v odmevnem članku z zgovornim naslovom Why I am no longer a Brain-Dead Liberal (Zakaj nisem več možgansko mrtev liberalec). V zadnjem času je tako izrazil tudi svoje navdušenje nad Sarah Palin in njeno morebitno predsedniško kandidaturo. "Bi bila dobra predsedniška kandidatka? Ne vem, ampak zdi se, da je uspešna pri vsem, česar se loti."

Vsekakor sem prepričan, da obstaja upravičen dvom. Nikoli ne bomo vedeli, ali je v resnici kriv ali ne, ampak če bi bil navaden državljan, ga nikoli ne bi obsodili

David Mamet