Animirani film bo priredba klasične pravljice o Sneguljčici. Moretzova je
Animirani film bo priredba klasične pravljice o Sneguljčici. Moretzova je "princeska, ki se ne vklaplja v zvezdniški svet princesk ali v njihove konfekcijske številke". Po zaslugi rdečih čeveljcev lahko Sneguljčica po svetu hodi v vitkejšem telesu. Foto: Reuters
Red Shoes and the 7 Dwarfs
Sneguljčica za 21. stoletje očitno ne bo spadala v kalup klasične disneyjevske princese. (Mimogrede, film ne nastaja pod okriljem hiše Disney.) Foto: YouTube

Začelo se je na Twitterju: eden od novinarjev, ki so se množično zgrnili v Cannes poročat s filmskega festivala, je fotografiral in tvitnil promocijski plakat za animirani film Red Shoes and the 7 Dwarfs. Na njem vidimo visoko, vitko mladenko, ob njej pa še eno s podobnimi potezami, le da je nižja in močnejše postave. Pripisan je slogan: "Kaj pa, če Sneguljčica ne bi bila več lepa, sedem palčkov pa ne več majhnih?"

Na tak promocijski pristop se je usula takšna toča kritik, da se je oglasila tudi Chloë Grace Moretz, ki je v filmu posodila glas Sneguljčici. "Podrobno sem preučila oglaševanje za Rdeče čeveljce – prav toliko zgrožena in jezna sem kot vsi drugi. Tega jaz ali moja ekipa nismo odobrili," je tvitnila.

"Vedite, da sem producentom povedala, kaj si mislim. Svoj glas sem posodila čudoviti zgodbi, za katero upam, da jo boste v celoti videli. Sama zgodba nosi močno sporočilo za mlade ženske in se me je dotaknila. Žal mi je za žalitev, ki je bila onkraj mojega ustvarjalnega nadzora."

Animirani film bo priredba klasične pravljice o Sneguljčici. 20-letna Moretzova je torej glas "princeske, ki se ne vklaplja v zvezdniški svet princes ali v njihove konfekcijske številke". Po zaslugi rdečih čeveljcev lahko Sneguljčica po svetu hodi v vitkejšem telesu.

"Kaj pa, če Sneguljčica in sedem palčkov ne bi bili več taki, kot jih poznamo?" se sprašuje prvi uradni sinopsis filma, ki v kinematografe prihaja naslednje leto. "Ko je urok sedem čednih princev spremenil v sedem zelenih palčkov, so se podali na misijo. Prekletstva bi jih rešil le poljub najlepše princese v deželi."

V resnici se "borijo proti predsodkom"
Studio Locus Creative Studios – nova Sneguljčica namreč ne nastaja pod okriljem Disneyja – je že napovedal, da bodo zgrešeno kampanjo ukinili. "Naš film, družinska komedija, naj bi se spopadal s predsodki družbe v zvezi s telesno lepoto. Hvaležni smo za konstruktivne kritike vseh, ki so nas opozorili na našo napako," so zapisali v izjavi za javnost. "Žal nam je za zadrego in nezadovoljstvo umetnikov, ki so bili povezani s produkcijo, a niso imeli nobenega opravka z zdaj že prekinjeno oglaševalsko kampanjo." Če je prvi uradni napovednik res odsev tega sporočila, lahko presodite tukaj.