Film je nastal v produkciji Vogue & Kline Production. Foto: Televizija Slovenija
Film je nastal v produkciji Vogue & Kline Production. Foto: Televizija Slovenija

S tem filmskim večerom se RTV Slovenija pridružuje programskemu ciklu Društva slovenskih režiserjev, ki prav letos praznuje petnajst let svojega delovanja.

Projekt Filmski večer od blizu na daljavo so pripravili, da bi promovirali slovenski film. Zaradi epidemioloških razmer so ga preselili na splet. V sklopu projekta bo mogoče na televizijskem portalu spremljati izbrane celovečerne filme iz slovenske filmske zgodovine, filmi pa bodo pospremili sprotni komentarji vsakokratnega režiserja in moderatorja.

Režiserju je bilo mogoče v živo zastavljati vprašanja, in sicer na dnu spletnega članka na tej povezavi.

O nastajanju filma, ustvarjalcih in o vsem v zvezi s tem sta se v živo pogovarjala Vinci V. Anžlovar ter režiser Boris Petkovič.

V središču zgodbe je gospa Sara, ki pri sedeminosemdesetih letih pobegne iz doma za ostarele in se odpravi proti morju. Na njeni poti se v zgodbo vpleteta zasanjani glasbenik David, ki beži pred nepopustljivim stanodajalcem, in pevka Laura, ki zapusti svoj bend.

Vlogo džezovskega glasbenika je prevzel Bojan Emeršič, Laura pa je Nataša Matjašec Rošker. Foto: Televizija Slovenija
Vlogo džezovskega glasbenika je prevzel Bojan Emeršič, Laura pa je Nataša Matjašec Rošker. Foto: Televizija Slovenija

"Neregistrirani stari mercedes in cesta, ki pelje na jug, na prostost, v novo življenje. Na tej poti se naplete cela vrsta zgodb in humornih situacij, pa tudi pristnih in toplih človeških vezi. Glavni junak končno sreča babico, saj je v življenju ni imel nikoli. In babica se še nikoli ni imela tako lepo kot te dni. In nadaljujejo pot na jug," so zgodbo povzeli na strani Baza slovenskih filmov (BSF).

Protagonistko, "babico" igra danes že pokojna Majolka Šuklje. Vlogo džezovskega glasbenika je prevzel Bojan Emeršič, Laura pa je Nataša Matjašec Rošker. Ti na poti srečajo več likov, ki jih med drugim odigrajo Gojmir Lešnjak - Gojc, Andrej Rozman - Roza, Alojz Svete in Marko Derganc.

Film z režiserjevimi komentarji si lahko ogledate na spodnjem posnetku:

Babica gre na jug s komentarji Vincija V. Anžlovarja (Večer DSR: Filmski večer do blizu na daljavo)