Ljubljanski filmski festival je letos - z izjemo retrospektive v Kinoteki - v celoti digitaliziran, je v svojem nagovoru med drugim opozoril Popek. Foto: BoBo
Ljubljanski filmski festival je letos - z izjemo retrospektive v Kinoteki - v celoti digitaliziran, je v svojem nagovoru med drugim opozoril Popek. Foto: BoBo

"Sledi eksperimentalni madžarski film ... ni vam treba vstajati s sedežev, ne bo tako hudo, kot je slišati," je projekcijo lanskega filma Györgyja Palfija Zadnji rez: Dame in gospodje napovedal programski direktor festivala Simon Popek. "Palfijev film je res nekaj posebnega. Nastal je iz nuje kot odgovor na ne ravno rožnato situacijo na Madžarskem. Kaj stori režiser, ko ni več sredstev za film? Palfi se je odločil, da bo posnel film iz filmske zgodovine - zakopal se je v arhive in iz približno 500 insertov od nemega filma do Avatarja in Titanika zmontiral najstarejšo filmsko zgodbo - kaj se zgodi, ko se fant in dekle zaljubita," je pojasnil Popek. Palfi bo, mimogrede, v času festivala Ljubljano tudi obiskal.

Tradicionalna filmska uvertura
V kratkem uvodu pred Popkovim nagovorom se je Lado Bizovičar skozi film noir, vestern in grozljivko sprehodil v skeču, v katerem je bil med drugim detektiv iz filma noir, revolveraš Divjega zahoda, ki se mora soočiti z zahtevami "brezdlake lisice" Popka, in ustrahovani voditelj, ki mora bežati pred Mitjo Rotovnikom v opravi psihopatskega Michaela Myersa, ki mu grozi z usodo "mrtve kariere Jerneja Kuntnerja".

Do 17. novembra se v Cankarjevem domu, CUK Kino Šiška, Komuni, Slovenski kinoteki, Kinodvoru in mariborskem Koloseju obeta več kot 120 zgodb, od predpremier do ekstravagance. Med najbolj pričakovane filme letošnjega festivala sodi zmagovalec Cannesa, Adelino življenje Abdellatifa Kechicheja, ki ga bodo predvajali v sekciji Predpremiere. Recenzije festivalskih filmov boste redno lahko prebirali tudi na MMC-ju.