Od leta 1977, ko je bil Roman Polanski v Kaliforniji obtožen posilstva 13-letne Samanthe Gailey (danes Geimer), se je oglasilo še pet drugih žensk, ki trdijo, da jih je režiser bodisi spolno napadel bodisi posilil. Foto: EPA
Od leta 1977, ko je bil Roman Polanski v Kaliforniji obtožen posilstva 13-letne Samanthe Gailey (danes Geimer), se je oglasilo še pet drugih žensk, ki trdijo, da jih je režiser bodisi spolno napadel bodisi posilil. Foto: EPA

Odbor akademije je odstopil dva tedna pred letošnjo podelitvijo nagrad, zatem ko je več kot dvesto igralcev, producentov, režiserjev in filmskih osebnosti zahtevalo temeljito reformo.

Za odstop so se odločili soglasno "v čast tistih moških in žensk, ki so ustvarjali filme v letu 2019" in zato, da bi našli mir in zagotovili, da festival filma ostane festival. "Kolektivna odločitev bo omogočila popolno prenovo odbora," je še zapisala akademija, ki je postala tarča kritik po tem, ko je dvanajst nominacij za cezarje, ki jih bodo podelili 28. februarja, dobil Polanski.

Nominiran za najboljši film in režijo
Ta trenutno živi v Franciji, medtem ko ga v ZDA iščejo zaradi posilstva trinajstletnice, v Hollywoodu pa je persona non grata. Njegov film o pregonu judovskega vojaškega častnika Alfreda Dreyfusa, ki so ga po krivem obtožili vohunstva, je sicer nominiran za najboljši film in on za režijo.

Sorodna novica Obtožujem!

Po podelitvi cezarjev bodo sklicali generalno skupščino, da bi izvolili nov odbor in poslovodstvo, ki bosta poskušala posodobiti akademijo. Več kot dvesto igralcev, producentov, režiserjev in filmskih osebnosti je v sredo v odprtem pismu opozorilo na disfunkcionalnost akademije in nejasnosti pri finančnem delu. Pritožili so se tudi, da se ustanovni akti cezarjev že dolgo niso spremenili in da skoraj 5000 članov akademije ne dobi glasu ali besede pri njenih odločitvah.

Odbor akademije je v odgovoru napovedal, da bo agencijo ministrstva za kulturo, pristojno za film, zaprosil, naj imenuje mediatorja, ki bi nadziral temeljito reformo aktov in upravljanje. Predtem je akademija napovedala ukrepe za večjo zastopanost žensk v svojem članstvu in pri predstavitvah.

"Ne gre pričakovati, da bodo pri ocenjevanju filmov zavzemali moralna stališča"
Vključitev Polanskega med nominirance za cezarje so obsodili francoska ministrica za enakost med spoloma Marlene Schiappa, feministke in filmski kritiki, v akademiji pa so odgovorili, da ne gre pričakovati, da bodo pri ocenjevanju filmov zavzemali "moralna stališča".

Več francoskih feminističnih skupin je tiste, ki glasujejo o cezarjih, pozvalo, naj film Polanskega zavrnejo, pozvale pa so tudi k protestu pred podelitvijo nagrad, ki bo predvidoma v pariški dvorani Pleyel.

Bomo končno nehali ploskati posiljevalcem in pedofilom na begu?
"Ko se mobiliziramo, se stvari zgodijo,"
je feministična skupina Nous Toutes (Mi vsi) zapisala na Twitterju. Še ena skupina, Osez Le Feminisme (Drzniti si feminizem), pa je izjavila: "Predstavljajte si, kaj sledi. Nov glasovalni odbor brez moške samozavesti, nejasnosti in seksizma. Bomo končno nehali ploskati posiljevalcem in pedofilom na begu?"