Mlada igralska zasedba v družbi režiserja Petra Bratuše, ki je s  Špelo Oblak Levičnik napisal tudi scenarij za Gajin svet, ki prihaja danes na redni spored slovenskih kinematografov. Foto: Felina Films/Mare Vaupotič
Mlada igralska zasedba v družbi režiserja Petra Bratuše, ki je s Špelo Oblak Levičnik napisal tudi scenarij za Gajin svet, ki prihaja danes na redni spored slovenskih kinematografov. Foto: Felina Films/Mare Vaupotič
Peter Bratuša, Tara Milharčič in Sebastian Cavazza
Peter Bratuša (1962) je študiral filmsko fotografijo v Zagrebu. Kot direktor fotografije in producent je posnel dva celovečerna filma, poleg Gajinega sveta tudi Prebujanja. V zadnjih letih se je vrnil k igranemu programu s serijo Življenja Tomaža Kajzerja. Sicer pa je skozi leta režiral več kot 250 reklamnih spotov. Tukaj je v družbi Tare Milharčič in Sebastiana Cavazze na slavnostni premieri v Cankarjevem domu. Foto: Felina Films/Katja Goljat

Prvi gledalci so zgodbo o Piki Nogavički sodobnega časa – pogumni in srčni deklici Gaji, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih ovir, na pot pospremili s stoječimi ovacijami, so sporočili iz Felina Films.

Poletje je čas za festivalske nagrade
Film, ki je nastal v koprodukciji Felina Films in RTV Slovenija, v kinodvorane prihaja s štirimi lovorikami v žepu. Najprej je namreč prepričal žirijo festivala filmov za mlade Buzz@teen, ki je potekal kot del filmskega festivala v Motovunu, kjer je prejel glavno nagrado v mednarodni konkurenci celovečernih filmov za otroke in mlade.

Navdušil je tudi otroško žirijo letošnjega filmskega festivala v Sarajevu, ki ga je razglasila za najboljši film. Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je bil nagrajen z dvema vesnama za posebne dosežke in najboljšo masko, ki jo je prejela Nataša Sevčnikar.

MMC-jev pogovor z režiserjem in soscenaristom Petrom Bratušo:
Gajin svet - O romantični komediji, ki je navdušila v Sarajevu

Gajin svet med drugim opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana - ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti svetovnega spleta ter družbenih omrežij.

Kam se vrti svet 11-letne Gaje?
V filmu sledimo zgodbi 11-letne Gaje (Tara Milharčič), ki živi z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in starejšo sestro Teo (Neža Smolinsky), saj se je mama Nina (Jana Zupančič) pridružila organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. V družini so tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, ki se zdaj skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Glavna junakinja pridno vadi saksofon in se dobro razume s svojo učiteljico saksofona Emo (Ajda Smrekar).

Gaja pa čas preživlja tudi s svojim najboljšim prijateljem Maticem (Anže Gorenc), ki je sicer računalniški genij, a tudi večna žrtev močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani. Skupaj izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo (Gitica Jakopin), ki sta zaradi naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.

Režijo podpisuje Peter Bratuša, ki je s Špelo Oblak Levičnik napisal tudi scenarij za film. Za fotografijo je poskrbel Mirko Pivčević, za montažo Tomislav Pavlic, glasbo podpisuje Sebastijan Duh, oblikovanje zvoka pa Matjaž Moraus Zdešar.

Spodaj si lahko pogledate napovednik in nekaj posnetkov, ki so nastali na premiernih projekcijah v Cankarjevem domu in Kinodvoru.