Geena Davis ima na razpolago več kot dovolj materiala in statistike, da poudari poanto svojega filma, vprašanje pa je, ali si ga bodo k srcu vzeli ljudje, ki bi si ga morali. Foto: Reuters
Geena Davis ima na razpolago več kot dovolj materiala in statistike, da poudari poanto svojega filma, vprašanje pa je, ali si ga bodo k srcu vzeli ljudje, ki bi si ga morali. Foto: Reuters
Ghostbusters
Zasedba novih Izganjalcev duhov: Leslie Jones, Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Kristen Wiig. Preden je film sploh kdo videl, so se proti njemu že sprožili žolčni protesti na družbenih omrežjih. Foto: IMDb

Danes 60-letna igralka je na močne, uporne ženske opozorila z vlogami v filmih Thelma in Louise in Ženska liga. V devetdesetih se je tako za hip zdelo, da prihaja val filmov z močnimi glavnimi ženskimi vlogami, ki bo popravil tradicionalno neravnotežje med spoloma v Hollywoodu. A v resnici so tudi 20 let pozneje koraki v to smer majhni in počasni, pogosto z izgovorom, da so ženske protagonistke preprosto "večje tveganje" za blagajne kinodvoran.

Moški so tudi danes plačani več in redno dobivajo večje vloge tudi v zrelih letih, kar za njihove kolegice ne velja.

"V Hollywoodu vse od leta 1946 ni zaznati vidnega napredka v številu ženskih vlog, da o režiserkah sploh ne govorimo," je za revijo Variety povedala igralka, ki vodi tudi inštitut za spol in medije, ki nosi njeno ime.

V eseju za Time je lani Davisova izpostavila še, da je razmerje vlog z govorjenim dialogom v filmih ena proti tri v korist moških. Ženske tvorijo le 17 odstotkov ljudi, kadar je v igranih ali animiranih filmih treba pokazati večje množice. Za kamero je statistika seveda še hujša: leta 2015 je bilo med režiserji 250 najdonosnejših hollywoodskih filmov samo devet odstotkov žensk in ena tretjina teh filmov nima v nobeni izmed ključnih funkcij - režiser, scenaristi, producenti, montažer in direktor fotografije - niti ene same ženske.

(Nenamerna?) ironija
Dokumentarec bo prek pogovorov z znanstveniki in tistimi, ki ustvarjajo hollywoodsko industrijo, razkril tudi nezavedne vzgibe za spolno neenakost. Režiral ga bo - čudovit primer nenamerne ironije, ki samo poudari položaj v Hollywoodu - moški. Tom Donahue je sicer predvsem avtor dokumentarcev (Guest of Cindy Sherman, Thank You for Your Service), ki je največ nagrad požel za Casting By, film o strokovnjakih za casting, katerih zasluge v Hollywoodu po navadi ostanejo spregledane.

Gotovo bi poanto napovedanega dokumentarca poudaril tudi uspeh adaptacije uspešnice Izganjalci duhov (Ghostbusters), ki v kinematografe prihaja poleti in ki bo zanimiva že zato, ker so tokrat v glavnih vlogah same ženske. Naslednje leto bo zanimiv pokazatelj tudi finančni uspeh Čudežne ženske z Gal Gadot v naslovni vlogi. Je pa tudi res, da je uspeh filmov z močnimi ženskimi vlogami - Pobesneli Max, Igre lakote, Dekliščina - po navadi hitro pozabljen.

Geena se je še pred kratkim pritoževala nad pomanjkanjem dobrih vlog za ženske. "Ko sem odkrila Kriva pota, sem jih pogledala na dušek. Tako dobra so se mi zdela, da mi je šlo na jok. To je bilo edinkrat v življenju, da sem bila noro ljubosumna ... Hočem delati, kar dela Bryan Cranston, sem si mislila. Hočem kako tako vlogo."