Še eno uspešno leto za Helen Mirren. Julija je v Karlovyh Varyh prejela kristalni globus za izjemen umetniški prispevek, decembra bo na Malti nagrajena s častno nagrado za evropski prispevek k svetovni kinematografiji. Foto: EPA
Še eno uspešno leto za Helen Mirren. Julija je v Karlovyh Varyh prejela kristalni globus za izjemen umetniški prispevek, decembra bo na Malti nagrajena s častno nagrado za evropski prispevek k svetovni kinematografiji. Foto: EPA
Kraljica
Ne ostane prav dosti igralskih nagrad, ki bi se izmuznile Mirrenovi za njen portret kraljice Elizabete II. Foto: Imdb
Helen Mirren
Kraljica je bila tudi v filmu Norosti kralja Jurija, ki ji je prinesel prvo nominacijo za oskarja.

Britanska igralka bo 1. decembra častna gostja 25. Slovesnosti na Malti, na kateri bo Evropska filmska akademija (EFA) podelila svoje nagrade. Med najbolj slavnimi vlogami 67-letne filmske zvezdnice je verjetno kraljica Elizabeta, s katero je v filmu Kraljica osvojila oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo. "Prav ob raziskovanju brezmejne raznolikosti evropskega filma sem dobila dolgotrajno ljubezen in spoštovanje za to umetniško zvrst," je Mirrenova dejala ob novici o podelitvi nagrade. "Zato je ta nagrada izjemno pomembna čast. Ponosna sem, da me štejejo za igralko evropske filmske tradicije," je dodala.
Začetek njene filmske kariere zaznamuje sodelovanje z Michaelom Powellom v filmu Leto polnoletnosti (Age of Consent), prelomna pa je bila vloga Victorie v filmu Črni petek za gangsterje režiserja Johna Mackenzieja. Naslednje desetletje ji je prineslo žanrsko raznolike filme; igrala je v Excalibur - Meč kralja Arthurja režiserja Johna Boormana, trilerju Cal Neila Jordana – v Cannesu ji je prinesel zlato palmo, v drami Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec Petra Greenawaya ter drami Where Angels Fear To Tread (Kjer ni angelov) Charlesa Sturridgea.
Z vlogo kraljice prvo nominacijo in oskarja
V Norostih kralja Jurija je bila kraljica Charlotte, s katero je znova prepričala v konkurenci filmskega festivala v Cannesu in si obenem priborila prvo nominacijo za oskarja. Leta 2001 je bila za prestižni kipec nominirana še za vlogo v filmu Gosford Park Roberta Altmana. Sledile so nominacije za zlati globus, bafto in nagrado občinstva EFA.
Evropska filmska akademija je že večkrat prepoznala njen talent, leta 2003 je bila za vlogo v filmu Dekleta s koledarja Nigela Cola nominirana za evropsko filmsko nagrado, domov pa jo je tudi odnesla za naslovno vlogo v filmu Kraljica Stephena Frearsa. Portret kraljice Elizabete II. ji je pravzaprav prinesel vse glavne nagrade – končno je osvojila oskarja, ob tem pa tudi zlati globus, bafto in nagrado beneškega filmskega festivala.
Kot Hitchcockova žena
Odkar je zapustila prostore Buckinghamske palače, smo jo videli še kot Sofijo Tolstoj v Poslednji sodbi Michaela Hoffmana, to je bila vloga, s katero je bila še enkrat nominirana za oskarja, ter v filmih The Debt (Dolg) Johna Maddna in The Door (Vrata) Istvana Szabe. Zaigrala pa bo tudi kot Alma Reville, žena kultnega režiserja Alfreda Hitchcocka. V filmu Hitchcock bo njun odnos med snemanjem filma Psiho leta 1959 raziskoval režiser Sacha Gervasi. Janet Leigh bo igrala Scarlett Johansson, Vero Miles Jessica Biel, premiera filma pa je napovedana za januar prihodnje leto.