V poročilu so ugotovljene številne napake vpletenih v preiskavo demokratke Hillary Clinton, ki pa naj ne bi bile usodne. Foto: Reuters
V poročilu so ugotovljene številne napake vpletenih v preiskavo demokratke Hillary Clinton, ki pa naj ne bi bile usodne. Foto: Reuters
Steven Spielberg je ameriški filmski režiser, producent in scenarist, rojen v mestu Cincinnati v zvezni državi Ohio. Režiral je filmske uspešnice Schiendlerjev seznam, Terminal, Vojna svetov, E. T. vesoljček, franšizo Indiana Jones in druge. Foto: EPA

Spielbergova televizijska produkcijska enota Amblin TV je že odkupila pravice za knjigo, Clintonova pa se bo produkciji pridružila kot izvršna producentka, česarv preteklosti še ni počela, poroča The Hollywood Reporter.

Temelj gibanju za državljanske pravice
Knjiga, ki je izšla marca letos, spremlja več desetletij dolg aktivistični boj, ki je pripeljal do ženske volilne pravice, ob čemer osvetljuje bitko z ratifikacijo 19. amandmaja. 26. avgusta leta 1920 so po 72-letnem boju ameriški ustavi namreč dodali 19. amandma, ki je ženskam podelil volilno pravico. Delo novinarke in avtorice Elaine Weiss je poklon vsem, ki so spremenili zgodovino in postavili temelj gibanju za državljanske pravice nekaj desetletij pozneje.

Pri Amblin TV, posebni enoti Spielbergove produkcijske družbe Amblin Partners, pravijo, da bi knjigo radi razvili v TV-film ali miniserijo in jo prodali eni od priljubljenih spletnih in TV-mrež, kot so HBO, Showtime, Netflix, Hulu ali Amazon.

Poleg Clintonove bodo v izvršni produkciji sodelovali tudi avtorica knjige in sopredsednika Amblin TV-ja Darryl Frank in Justin Falvey. Nekdanja zunanja ministrica naj bi bila močno vpeta v odločitve v zvezi z izbiro režiserja in kastingom.

"Njihova zmaga je naša dediščina"
"Veliko bi šlo lahko narobe, a te ameriške ženske niso priznale ne za odgovor: njihova zmaga je naša dediščina, ki jo moramo varovati in posnemati. Povsem sem navdušena, da bom lahko delala z Elaine, Stevenom in vsemi na Amblin TV ter posredovala ta pomemben projekt občinstvom povsod po svetu."

Politiki v zabavno industrijo
Tudi Barack in Michelle Obama sta nedavno podpisala večletno pogodbo z Netflixom, da bosta za tega priljubljenega ponudnika videovsebin producirala serijo TV-oddaj, Bill Clinton pa ravno piše scenarij na podlagi svojega političnega trilerja The President Is Missing (Pogrešani predsednik) za kabelsko televizijo Showtime.

Clintonova se od letos v televizijskih krogih suče tudi kot igralka, nastopila bo namreč v prihajajoči peti sezoni CBS-ove nadaljevanke Madam Secretary (Gospa ministrica).