Bolj ko je povod Hitlerjevega izpada banalen, bolj duhovita se zdi ljudem parodija. Foto: YouTube
Bolj ko je povod Hitlerjevega izpada banalen, bolj duhovita se zdi ljudem parodija. Foto: YouTube
Propad
Film so snemali v posnetku bunkerja, ki so ga postavili v studiih Bavaria pri Münchnu. Igralci in snemalna ekipa so baje cele tedne preživeli v klavstrofobičnem okolju, ki je bilo neverjetno podobno resničnemu prizorišču dogodkov. Hitlerja je igral Švicar Bruno Ganz.
Režiser Oliver Hirschbiegel
Režiser Oliver Hirschbiegel v 'prilaščanju' Hitlerjevega lika ne vidi nič tako napačnega. Foto: EPA

Kdor je videl za tujejezičnega oskarja nominirano nemško dramo o zadnjih Hitlerjevih dnevih Propad (Der Untergang, 2004), mu najbrž ni šlo na smeh. A ravno odlomek iz filma režiserja Oliverja Hirschbiegla - gre za slavni prizor v bunkerju, v katerem Hitler spozna, da je njegovih sanj o evropskem imperiju konec, in skuša krivdo za bližajoči se dokončni poraz zvaliti na svoje "neposlušne" generale - je pred časom sprožil poplavo parodij na YouTubu, v katerih so ljudje firerjevemu koleričnemu izpadu v nemščini s podnapisi poljubno spreminjali vsebino. Na primer: "Vsi, ki doma nimajo albuma History, naj zapustijo bunker. (Preostalim, histerično): Tisoč evrov sem plačal za karte in zdaj umre! Moje sanje, videti moonwalk v živo, so uničene! Temu kretenu sem plačal nov nos! Kako lahko to naredi meni, svojemu največjemu oboževalcu? Hujši je kot Stalin!" itd. Spet drugič ga iz tira vrže to, da je Sarah Palin odstopila z mesta guvernerke Aljaske: "vsakič, ko je pomežiknila, sem mislil, da meni. A zdaj vidim, da me je lepotna kraljica vlekla za nos!"

In ker je moda, vsaj po številu klikov na YouTubu sodeč, prerasla okvirje "interne šale" parih uporabnikov, so lastniki avtorskih pravic filma sklenili vse supaj zajeziti - kar verjetno ne pomaga ravno pri spodbijanju stereotipa o nemškem pomanjkanju smisla za humor.

Režiser vse skupaj jemlje kot kompliment
Hirschbiegla početje anonimnih šaljivcev menda ne moti. "Prijatelji mi kar naprej pošiljajo nove parodije; videl sem jih že kakih 145. Včasih so dialogi tako duhoviti, da se na glas smejim - in to prizoru, ki sem ga sam postavil! Večjega komplimenta kot režiser skoraj ne bi mogel dobiti," ga povzema The Times.

Vsaka reklama le ni dobra reklama
Malo manj se zabava münchensko podjetje Constantin Films, ki ima v lasti pravice za film. "Ubrali smo povsem preprost pristop," opozarja direktor Martin Moszkowicz. "Vse posnetke umaknite s spleta. Na film smo zelo ponosni in treba je ohraniti njegove avtorske pravice." Argument, da so parodije pomagale povečati razpoznavnost filma zunaj meja Evrope, se mu ne zdi merodajen. "Opazili nismo nobene rasti prodaje DVD-jev. Nismo opazili, da bi bila med prodajo filma in številom parodij kakšna povezava."

Odziv na ta poskus cenzure je bil precej predvidljiv: ker dodajati podnapise videu za spretne z računalnikom ni ravno trd oreh, se nove parodije na YouTubu pojavljajo tako hitro, kot stare izginjajo. Tako imamo zdaj seveda tudi posnetke Hitlerjevega norenja zaradi novice, da ga umikajo s spleta. V nekaterih se jezi, da so mu drugi ukradli idejo, posneti smešen video, drugje je besen, da je bil zreduciran na skeč ("Čez Evropo sem tlakoval krvavo pot uničenja, pobil sem milijone ... Zakaj? Zato, da sem na koncu v isti kategoriji s %#$* hrčkom?")

Občutljiva tematika
Producenti filma seveda niso edini, ki se ne smejijo. Abraham Foxman, direktor mednarodne organizacije Anti-Defamation League, ki se bori proti antisemitizmu, je navdušen, da so lastniki filma posredovali. "Te parodije se nam zdijo žaljive. Ne le, da trivializirajo holokavst, ampak celo drugo svetovno vojno. Hitler ni stripovski junak."

Hirschbiegel nasprotno misli, da je "edino pošteno", da lahko ljudje Hitlerja zlorabijo za kakršen koli namen. "Če sam za to dobim del prihodka, bom pa še srečnejši."