Nagrado častno srce Sarajeva bosta letos prejela turški režiser Nuri Bilge Ceylan ter ustanovitelj in lastnik družbe ASA Prevent in Fundacije Hastor Nijaz Hastor. Foto: MMC RTV SLO/Aida Ljubijankić
Nagrado častno srce Sarajeva bosta letos prejela turški režiser Nuri Bilge Ceylan ter ustanovitelj in lastnik družbe ASA Prevent in Fundacije Hastor Nijaz Hastor. Foto: MMC RTV SLO/Aida Ljubijankić
Sarajevo Film Festival je eden najpomembnejših filmskih festivalov JV Evrope. Foto: MMC RTV SLO/Aida Ljubijankić


Daleč največ gledalcev sarajevski festival tradicionalno pritegne s projekcijami na prostem v programu Open Air, v katerem bodo tokrat zavrteli osem filmov. Med njimi bosta zaključni film, hollywoodska uspešnica ameriške režiserke Susanne Fogel The Spy Who Dumped Me, in film Everybody Knows, v katerem nastopata Penelope Cruz in Javier Bardem, režijo pa podpisuje oskarjevec Asghar Farhadi. Iranski režiser bo gost festivala in vodja žirije, ki bo odločala o najboljšem igranem celovečercu v tekmovalnem programu festivala.
Festival bo odprl film Hladna vojna (Cold War), za režijo katerega si je poljski režiser Pawel Pawlikowski prislužil nagrado na letošnjem festivalu v Cannesu. Gre za ljubezensko zgodbo med moškim in žensko, ki prihajata iz različnih okolij, a ju v nekem trenutku poveže usoda. Zgodba je postavljena v čas hladne vojne, v 50. leta preteklega stoletja, dogaja pa se na Poljskem, v Berlinu, Jugoslaviji in Parizu. Poljski režiser, ki je za film Ida pred tremi leti prejel tujejezičnega oskarja, bo posebni gost v Sarajevu.
Kdo bo tokrat osvojil srce Sarajeva?
Tekmovalni program igranih celovečercev bo vključeval deset filmskih stvaritev. Za festivalske nagrade, poimenovane srce Sarajeva, se med drugim potegujejo bolgarsko-nemško-francoski film Aga v režiji Bolgara Milka Lazarova, film Horizon gruzijske režiserke Tinatin Kajrišvili, film One Day, ki ga podpisuje madžarska avtorica Zsofia Szilagyi, in hrvaški film Mali režiserja Antonia Nuića.
Pisana paleta slovenskih filmov
Med dokumentarci se bo za nagrado potegoval tudi 22-minutni film Fundamenti slovenskega režiserja Petra Cerovška, ki bo v Sarajevu 14. avgusta po napovedih Slovenskega filmskega centra doživel svetovno premiero. Slovensko kinematografijo bodo v Sarajevu zastopali še film Gajin svet v režiji Petra Bratuše, Dober dan za delo režiserja Martina Turka, Rudar scenaristke in režiserke Hanne Slak ter kratki igrani film Fountain scenarista in režiserja Gorana Vojnovića. Na festivalu bodo prikazali tudi več slovenskih manjšinskih koprodukcij.
266 filmov iz 56 držav
Sarajevo Film Festival, eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope, bo v sedmih dneh v 18 programih prikazal 266 žanrsko raznolikih filmov iz 56 držav, ki bodo občinstvu ponudili presek najboljših stvaritev v regiji, Evropi in svetu. Zvrstilo se bo kar 52 svetovnih premier, kar je po prepričanju ustanovitelja in direktorja festivala Mirsada Purivatre dokaz, da filmarji festivalu zaupajo.
Nagrado častno srce Sarajeva bosta letos prejela turški režiser Nuri Bilge Ceylan ter ustanovitelj in lastnik družbe ASA Prevent in Fundacije Hastor Nijaz Hastor.

Sarajevo vnovič v znamenju filmskega festivala
Sarajevo vnovič v znamenju filmskega festivala