V okviru letošnjega sarajevskega filmskega festivala, že 23. po vrsti, so prikazali 235 filmov iz 54 držav. Foto: EPA
V okviru letošnjega sarajevskega filmskega festivala, že 23. po vrsti, so prikazali 235 filmov iz 54 držav. Foto: EPA
Direktor festivala Miro Purivatra je častno srce Sarajeva izročil trikratnemu oskarjevcu Oliverju Stonu. Foto: EPA
Poklona za življenjsko delo se je razveselil tudi britanski komik John Cleese. Foto: EPA

V filmu z izvirnim naslovom Sashishi deda se 50-letna gospodinja odloči slediti svoji strasti, ki jo je več let odrivala na stran. Vendar pa po izbiri trpi fizične in psihične posledice, piše na festivalski spletni strani.

Za najboljšega režiserja je žirija igranega tekmovalnega programa, ki ji je predsedoval mehiški režiser Michel Franco, nagradila romunskega režiserja Emanuela Prvuja za film Meda ali ne tako svetla stran stvari (Meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor), iz istega filma je Serban Pavlu dobil srce Sarajeva za najboljšega igralca. Za najboljšo igralko je obveljala Ornela Kapetani iz filma Zora(Dita ze fill) albanskega režiserja Gentiana Kocija. Posebno priznanje pa je žirija namenila bolgarsko-nemško-makedonski koprodukciji Smeri (Posoki), v kateri je režiser Stephan Komandarev portretiral socialno razkrajajočo se bolgarsko prestolnico.

Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film je dobila koprodukcija še enega gruzijskega režiserja Ratija Onelija: Mesto sonca (Mzis qalaqi), ki sledi življenjem nekaterih preostalih prebivalcev mesta Chiatura na zahodu Gruzije, največjega nahajališča mangana na svetu.

Kratki hrvaško-slovenski koprodukcijski film hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović V modrino, ki si je prislužil nominacijo za študentskega oskarja, je zmagal v kategoriji kratkih filmov. V kategoriji študentskih filmov, v kateri je sicer slavil domači film Čistost (Čistoća) Nevena Samardžića, pa je film Ljubljana - München 15:27 režiserke Katarine Morano prejel posebno priznanje žirije.

Projekt Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, ki so ga v Sarajevu predstavili v sklopu koprodukcijske tržnice Cinelink, je dobil nagrado Eurimages za razvoj koprodukcije, navaja uradna spletna stran.

Letošnji 23. sarajevski filmski festival je v 18 programih prikazal 235 filmov iz 54 držav: 43 jih je doživelo svetovno, 23 pa mednarodno premiero. Častni srci Sarajeva sta prejela ameriški režiser Oliver Stone in britanski komik John Cleese.

V tekmi za nagrade sta bila tudi dva slovenska dokumentarca: v Locarnu nagrajena Družina Roka Bička in nagrajenec Marseilla Playing men Matjaža Ivanišina. Zunaj tekmovalne konkurence pa so predvajali slovensko manjšinsko koprodukcijo bosanskega režiserja Alena Drljevića Moški ne jočejo, v kateri je zaigral Sebastian Cavazza in je bila opažena na letošnjem festivalu v Karlovih Varih - film je v Sarajevu dobil nagrado mladega občinstva.

Slovenska filmska ustvarjalnost je bila v bosanski prestolnici zastopana tudi v otroškem programu s tremi kratkimi filmi režiserja Kolje Sakside Podivjani ležalnik, Zmrzljivi šal, Razigrani avtomobilček, ki prikazujejo tri nove zgodbe animiranega junaka Koyaa. V istem programu je svetovno premiero doživel celovečerec Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkovića, nastal po literarni uspešnici Primoža Suhadolčana.

Nagrada srce Sarajeva tudi za Johna Cleesea
Nagrada srce Sarajeva tudi za Johna Cleesea