Predstavniki sindikata scenaristov trdijo, da se producenti pretvarjajo, da nimajo denarja, v resnici pa pobirajo milijone dolarjev dobičkov, sami pa nikoli ne dobijo poštenih deležev. Foto: AP
Predstavniki sindikata scenaristov trdijo, da se producenti pretvarjajo, da nimajo denarja, v resnici pa pobirajo milijone dolarjev dobičkov, sami pa nikoli ne dobijo poštenih deležev. Foto: AP
David Letterman
Namesto 'svežega' Lettermana, Lena in Jona Stewarta se bodo morali Američani od ponedeljka dalje zadovoljiti s ponovitvami. In za oddaje, ki temeljijo na duhovitem komentiranju aktualnega dogajanja, zna biti to zelo škodljivo. Foto: EPA
Scenarist na cestah Los Angelesa deli letake
Nova pogajanja za zdaj še niso napovedana, vendar pa je vodja sindikalnih pogajalcev John Bowman dejal, da je na voljo 48 ur in da se želijo pogajati. Foto: AP

Pravijo, da bo to za komedijo najtežji čas po letu 1990, ko je Bill Clinton za tri tedne nehal hoditi na zmenke.

Jay Leno o prihajajoči stavki

Sindikati ceha scenaristov (Writers Guild) in Zveze ameriških filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) na ostrih pogajanjih o novi tarifni pogodbi s filmskimi studii v petih mesecih niso našli skupnega jezika. Ker se jim je dosedanja pogodba iztekla, bodo, če ne bo kakšnega dogovora tik pred zdajci, hollywoodski scenaristi v ponedeljek skupno odložili svoja peresa. Ceh zahteva predvsem višja nadomestila za pisce, kadar se njihovi izdelki razširjajo prek DVD-jev, svetovnega spleta in prenosnih telefonov.

Torej se le ne cedita med in mleko ...
Stavka scenaristov se morda ne sliši kot kaka velika tragedija, a že kratkoročno bo vplivala na več kot 200 tisoč zaposlenih v filmski in tv-industriji, obenem pa je tudi napoved še večjih težav na obzorju: igralci in režiserji, katerim se bodo kolektivne pogodbe iztekle naslednjega junija, so prav tako nezadovoljni z delovnimi razmerami v Hollywoodu.

Koga bo najbolj udarilo po žepu?
Posledice stavke bodo najhitreje vidne pri večernih pogovornih oddajah, kakršne so Late Show With David Letterman, The Daily Show With Jon Stewart, The Colbert Report, Late Night With Conan O'Brien in The Tonight Show With Jay Leno. Čeprav je morda videti, da zgoraj našteti voditelji s svojih monologih šale stresajo iz rokava, pisce skečev krvavo potrebujejo; s ponedeljkom bodo tv-mreže zato prisiljene začeti predvajati ponovitve (razumljivo besni Letterman je televizijske in filmske producente že javno označil za strahopetce in podlasice).

Filmov še ne bo zmanjkalo takoj
Če se bo spor nadaljeval, bodo naslednje na vrsti tv-serije, ki imajo sicer "na zalogi" scenarije za še nekaj epizod - večina je "pokrita" do februarja, filmski studii pa skoraj do konca leta 2008. Vseeno je mreža NBC že preklicala premiero nove nadaljevanke, Heroes: Origins, ki je bila napovedana za april (gre za "spinoff" oziroma nekakšno vejo ta hip njihove najbolj gledane serije, Heroji). Uradnega razloga za odpoved niso navedli, so pa prej serijo dolgo oglaševali in napovedovali, da bosta vsak po en del režirala celo Kevin Smith in Eli Roth.

Za petje ne potrebuješ scenarija
Stavka bo verjetno še najmanj prizadela mrežo Fox, ki se bolj kot na sveže nadaljevanke opira na resničnostne šove - že januarja bodo začeli, denimo novo sezono neverjetno gledanega Ameriškega Idola, ki ga predvajajo tudi po trikrat na teden.

Učinek domin
Gre za prvo veliko prekinitev dela po letu 1988, ko so scenaristi stavkali 22 tednov. Škodo za filmsko in TV-industrijo so tedaj ocenili na 500 milijonov dolarjev, zdaj pa bi podobna stavka stala najmanj milijardo dolarjev. Zabavna industrija namreč pomeni sedem odstotkov (30 milijard dolarjev) gospodarstva južne Kalifornije, ki se še vedno spopada tudi s posledicami nedavnih požarov. Tovarna sanj v Los Angeles privablja tudi turiste, za katere mesto ni zanimivo, če si ne morejo obetati pogleda na kakega zvezdanika - restavracijam v neposredni bližini studiev je menda v času, odkar se govori o stavki, promet upadel za 30 odstotkov.

A. J.

Pravijo, da bo to za komedijo najtežji čas po letu 1990, ko je Bill Clinton za tri tedne nehal hoditi na zmenke.

Jay Leno o prihajajoči stavki