To je scenarij, kakršnega si ni želel nihče: nobena od pogajalskih strani pri svojih zahtevah noče popustiti. Foto: Reuters
To je scenarij, kakršnega si ni želel nihče: nobena od pogajalskih strani pri svojih zahtevah noče popustiti. Foto: Reuters
Talenti v belem (Grey's Anatomy)
Večina mrež gledalce 'lovi' predvsem na eno ali dve zelo gledani seriji - in raziskave pokažejo, da po daljšem premoru gledalce zanimanje po navadi mine. Foto: ABC
Gledanosti serije 24 bo gotovo škodilo, če bodo naturalistični prikaz 'dneva' agenta Bauerja na sredi prekinili. Foto: Fox Network

Časopis Los Angeles Times poroča, da sindikati ceha scenaristov (Writers Guild) in Zveze ameriških filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) na ostrih pogajanjih o novi tarifni pogodbi niso dosegli soglasja. V noči na četrtek po krajevnem času se je dosedanja pogodba iztekla in ugibanja, kakšen razvoj dogodkov sledi, so najrazličnejša.

Novih terminov za pogajanja za zdaj niso določili, zato lahko do stavke pride kadar koli. Okrog 12 tisoč članov ceha je nedavno s prepričljivo večino glasov soglašalo z delavskim bojem, če s filmskimi in televizijskimi producenti ne bi dosegli "poštenega in pametnega dogovora". Ceh zahteva predvsem višja nadomestila za pisce, kadar se njihovi izdelki razširjajo prek DVD-jev, svetovnega spleta in mobilnih telefonov. Pogajanja obeh strani potekajo od julija letos.

Scenaristi imajo dve možnosti: lahko delajo brez pogodb, dokler ne sklenejo kakega dogovora, ali pa nemudoma razglasijo stavko. To bi bila prva velika prekinitev dela po letu 1988, ko so scenaristi stavkali 22 tednov. Škodo za filmsko in TV-industrijo so tedaj ocenili na 500 milijonov dolarjev.

Studii so grožnjo vzeli zares
Mreža NBC je že preklicala premiero nove nadaljevanke, Heroes: Origins, ki je bila napovedana za april (gre za "spinoff" oziroma nekakšno vejo ta hip njihove najbolj gledane serije, Heroes). Uradnega razloga za odpoved niso navedli, so pa pred tem serijo dolgo oglaševali in napovedovali, da bosta vsak po en del režirala celo Kevin Smith in Eli Roth.

Za petje ne potrebuješ scenarija
Stavka bo verjetno še najmanj prizadela mrežo Fox, ki se bolj kot na sveže nadaljevanke opira na resničnostne šove - že januarja začnejo denimo novo sezono neverjetno gledanega Ameriškega Idola, ki ga predvajajo tudi po trikrat na teden.

Jack Bauer tokrat v resnični zagati
Vseeno pa imajo pri Foxu tudi najbolj "zoprn" primer med nadaljevankami: 24, kjer ena ura serije traja toliko, kot bi v "resničnem življenju". Za zdaj je sezona nekje na tretjini, in če bo stavka trajala več tednov, predvidenih 24 delov do konca sezone ne bodo mogli posneti. Treba se bo odločiti: "presekati" dan Jacka Bauerja nekje na sredini ali pa kar začeti novega? 24 je letos pomembna tudi zato, ker naj bi v njej predstavili "iztočnico" za nadaljevanko, Terminator: The Sarah Connor Chronicles.