Za akcijski triler Jezero sta moči združila Luc Besson, tokrat kot scenarist in producent, ter Steven Quale. Projekt velja za njun najdražji projekt in tudi enega najdražjih evropskih filmov. Film sledi skupini Tjulnjev, specialne enote vojne mornarice ZDA, ki v jezeru v Bosni in Hercegovini odkrijejo skrivnostni zaklad. Foto: EPA
Za akcijski triler Jezero sta moči združila Luc Besson, tokrat kot scenarist in producent, ter Steven Quale. Projekt velja za njun najdražji projekt in tudi enega najdražjih evropskih filmov. Film sledi skupini Tjulnjev, specialne enote vojne mornarice ZDA, ki v jezeru v Bosni in Hercegovini odkrijejo skrivnostni zaklad. Foto: EPA
false
Hrvaška je "ena izmed zadnjih držav, kjer se lahko snema vestern," je povedal nemški producent projekta Winnetou Christian Becker. Foto: EPA

Znano je, da Hrvaško poznajo vsi pravi ljubitelji Winnetouja, nemška televizija RTL pa se je letos vrnila na nekatere že poznane lokacije za nove filme te kultne franšize. Po Fužinah, Lokvi in Reki je velika nemška ekipa trenutno v naselju Breze nad Novim Vinodolskim, nato pa se odpravljajo še v kanjon Paklenice in Zrmanje ter Narodni park Krke. Hrvaška je "ena izmed zadnjih držav, kjer se lahko snema vestern," je povedal nemški producent projekta Christian Becker.
Gre za velik in ambiciozen projekt, tudi v finančnem smislu, je za Novi list povedal hrvaški producent projekta Aleksandar Črček. Nič nenavadnega, Winetou je (vsaj) v Nemčiji "klasika", priprave za nove tri filme kultne franšize pa so potekale pet let.
Tuje filmske ekipe, ki med snemanjem na Hrvaškem podpišejo pogodbo o filmskih spodbudah, zakon obvezuje, da k sodelovanju povabijo 75 odstotkov hrvaških filmskih delavcev. Prav tolikšen delež jih sodeluje tudi pri Winnetuju in Becker je nad ekipo navdušen, poroča Vedrana Simičević za Novi list.
Ena najdražjih evropskih produkcij v Karlovcu
Med drugim so junija v Karlovcu snemali eno najdražjih evropskih produkcij letos, celovečerec Jezero, ki ga je po scenariju Luca Bessona in Richarda Wenka režiral Steven Quale. V filmu ima glavno moško vlogo z oskarjem nagrajeni J. K. Simmons, znan po vlogi neonacista Vendella Schillingerja v nadaljevanki Oz.
Cousteau, Gomorra, kriminalke in otroška pustolovščina
Sredi septembra prihaja na Hrvaško nova francoska filmska ekipa, ki bo pod režijskim vodstvom Jérôma Salla snemala biografski film Odiseja o Cousteauju ob otokih Vis, Biševo in Hvar. Njegovo prvo soprogo Simone bo igrala Audrey Tautou, zvezdnica iz filmov Amelie in Da Vincijeva šifra. Filmski Cousteau bo Lambert Wilson, ki je igral tudi v filmu Matrica Revolucija.
Do konca meseca naj bi v Istri začeli snemati novo sezono zgodb o italijanski mafiji Gomorra, ki temelji na istoimenski knjigi Roberta Saviana. Celovečerec Gomorra je leta 2008 zmagal na festivalu v Cannesu. Prvo sezono nadaljevanke iz leta 2014 so predvajali v več kot 30 državah.
Septembra bodo producenti nemške televizije ARD začeli v Splitu snemati dva dela kriminalke Mordkommission, nemške različice razvpitih ameriških nadaljevank o krajih zločina. Na območju Zagreba in Varaždina pa bodo z začetkom jeseni vklopili kamere zaradi snemanja nizozemskega pustolovskega filma za otroke Dan, ko je moj oče postal grm.
Iz hrvaškega avdiovizualnega centra (Havc) so sporočili, da bodo letos pri sodelovanju s filmskimi in televizijskimi ekipami iz drugih držav, ki bodo snemale na Hrvaškem, zaslužili med 170 in 180 milijonov kun (med 22,3 in 23,6 milijona evrov). Letos bo zaslužek predvidoma dvakrat višji kot lani, ko so v blagajno pospravili nekaj več kot 82 milijonov kun (10,8 milijona evrov).