Ekipa, ki je film predstavila v Cannesu. Foto: SFC
Ekipa, ki je film predstavila v Cannesu. Foto: SFC
Sorodna novica Slovenski producent kratkega filma, ki je osvojil zlato palmo: "sveti gral vsakega filmarja"

Hrvaška vlada je na današnji seji odločila, da bo režiserju Slijepčeviću ter producentoma filma Danijelu Peku in Katarini Prpić dodelila denarno nagrado za prispevek k promociji in mednarodni prepoznavnosti Hrvaške. Nagrada znaša 50.000 evrov, so sporočili iz vlade.

Največji uspeh hrvaškega filma
Mož, ki ni mogel molčati je prvi hrvaški film, ki je prejel zlato palmo v Cannesu. Gre tudi za največjo nagrado za hrvaški film v zgodovini neodvisne države.

Film je nastal v koprodukciji Hrvaške, Francije, Bolgarije in Slovenije, iz katere je sodelovala produkcijska hiša Studio Virc. V njem med drugim igrajo hrvaški zvezdnik Goran Bogdan, Alexis Manenti in Nebojša Pop Tašić, ki od leta 1992 živi in deluje v Sloveniji. Direktor fotografije je slovenski filmski ustvarjalec Gregor Božič.

Baby Lasagna nagrade ni hotel sprejeti
Nagrada, ki jo je ekipi filma namenila hrvaška vlada, znaša toliko kot nagrada za hrvaškega glasbenika Marka Purišića oziroma Baby Lasagno, ki je na letošnjem evrovizijskem tekmovanju na Švedskem s pesmijo Rim Tim Tagi Dim pristal na drugem mestu. Ta je podarjeni znesek odklonil in prosil, naj ga raje nakažejo organizacijam, ki se ukvarjajo z bolnimi otroki.