Igra prestolov je fantazijski roman ameriškega pisatelja Georgea R. R. Martina, ki je prvič izšel avgusta 1996 Foto: EPA
Igra prestolov je fantazijski roman ameriškega pisatelja Georgea R. R. Martina, ki je prvič izšel avgusta 1996 Foto: EPA

V londonski areni so razprodali vstopnice za razstavo rekvizitov in kostumov, uporabljenih pri snemanju večinoma pete sezone serije Igra prestolov. Obiskovalci lahko izkusijo virtualno resničnost z vzponom na obzidje Črnega gradu. Razstava je danes še zadnji dan na ogled v londonski areni O2.

Igra prestolov je fantazijski roman ameriškega pisatelja Georgea R. R. Martina, ki je prvič izšel avgusta 1996. S petimi do danes objavljenimi nadaljevanji sestavljajo zbirko Pesem ledu in ognja. Roman je v slovenskem prevodu Boštjana Gorenca - Pižame izšel leta 2007. Leta 2011 je HBO posnel prvo sezono nadaljevanke o sedmih kraljestvih, nadaljnje sezone pa so bile posnete po drugih knjigah iz serije Pesem ledu in ognja.

Oživljenih sedem kraljestev
Navdušencem Igre prestolov se izkušnja s pokrajino Westeros na lastne oči zdi enako neverjetna kot dejstvo, da igralci med snemanjem serije ostanejo nepoškodovani. Razstava oblačil, orožja in drugih pripomočkov omogoča virtualno simulacijo resničnosti, ki oživi sedem kraljestev iz televizijske serije.

Televizijske epizode so nastale na podlagi knjige Georgea R. R. Martina. Zaradi izdelanih vlog po pisanju Guardiana deluje kot junaška pripoved o fevdalski družini in krvavih bojih za prestol.

Obiskovalci razstave lahko doživijo izkušnjo streljanja na več kot 200 metrov visoko in skoraj 500 kilometrov dolgo utrdbo. Na ogled je 28 oprav, ki so jih nosili glavni igralci iz serije. Na razstavi je mogoče doživeti tudi vrtinčenje snega naravnost v obraz, poleg tega prikazuje hladne arktične pokrajine ter druga še neraziskana severna območja. Vključeni so tudi mimo leteče puščice, hoja po robu meja in padci v globine ledenih voda.

Sesti na železni prestol
Med prvimi sta se razstave pred dolgo pričakovano premiero pete sezone Igre prestolov, napovedane za april, udeležili dekleti, ki sta v poklon dogodku prišli oblečeni v lika iz serije.

Razstava ponuja vpogled v stkana ogrinjala, usnjene halje in poročno obleko z vlečko, ki so jo izdelovali 200 ur. Med orožjem so razstavljeni pernat krožni lok in orodja za mečevanje. Obiskovalce lahko zajamejo zmajevi ognjeni zublji na zelenem zaslonu, kot glavno atrakcijo pa navajajo kopijo železnega prestola, na katerega lahko sedejo.

Po Londonu bodo predmeti razstavljeni še v Stockholmu, Tel Avivu, Madridu, Berlinu, Amsterdamu in Parizu.