Filmske igralce je med nastopi svojih kolegov v zadnjem letu najbolj prepričala pretežno ženska zasedba v filmu Služkinje (Help). Foto: Reuters
Filmske igralce je med nastopi svojih kolegov v zadnjem letu najbolj prepričala pretežno ženska zasedba v filmu Služkinje (Help). Foto: Reuters
Help, Igralski ceh, Služkinje
Kot najboljši igralec je tudi tokrat slavil Francoz Jean Dujardin, ki je brez besed prepričal v črno-belem filmu o zlatih časih Hollywooda Umetnik. Foto: Reuters
Steve Buscemi
Enochu 'Nuckyju' Thompsonu, vodilnemu gangsterju in politiku Atlantic Cityja, za upodobitev katerega je nagrajen Steve Buscemi, bi takšna pozornost nedvomno godila. Foto: Reuters

Takšen izkupiček je nekako napovedovalo že največ nominacij pred letošnjo podelitvijo nagrad, ki jo ameriški filmski igralci podeljujejo svojih stanovskim kolegom, s tem pa pogosto uspešno napovedo, kdo se bo konec februarja veselil igralskih oskarjev. Drama o diskriminaciji do temnopoltega in ženskega prebivalstva v Misisipiju v šestdesetih letih, je imela štiri nominacije, večer pa je zapustila s tremi kipci.
Poleg glavne igralke je slavila tudi igralska zasedba kot celota, Octavia Spencer pa je postala najboljša stranska igralka. Obe z Davisovo sta zaigrali služkinji v omenjenem času. Davisova je tako ob prevzemu nagrade vse zbrane pred malimi zasloni in zvezdnike v dvorani - med temi so bili George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie in Meryl Streep -, da je v sodobni ameriški družbi še vedno potrebna sprememba. "Prav vsi smo lahko navdih za spremembe," poudarja.
Nemi film Umetnik, ki je doslej uspešno nizal nagrado za nagrado, na zlatih globusih pa slavil tudi kot najboljši film, se tokrat lahko pohvali z eno samo nagrado. Spet se je je veselil Jean Dujardin, ki si je za vlogo zvezdnika nemega filma, ki ga ob prihodu nove dobe v filmski industriji reši ljubezen, prislužil nagrado za najboljšega igralca.
Nekoč majhni sanjači živijo svoje velike sanje
Dujardin, ki je bil nominiran skupaj s Clooneyjem in Pittom, je bil ob razglasitvi svojega imena iskreno presenečen. Podobno kot se je poprej Davisova spomnila svojega sanjarjenja v otroških letih, je tudi sam omenil, kako so ga učiteljice klicale Jean z lune. "Vedno sem bil sanjač. Zdaj se zavedam, da nisem nikoli nehal sanjati," je bil vesel nagrade. Za najboljšega stranskega igralca je bil izbran 82-letni Christopher Plummer za vlogo moškega, ki na stara leta stopi iz omare in razkrije svojo homoseksualnost.
Oči kritikov pozorno zrejo v izbor Igralskega ceha, saj so igralci največja volilna skupina Ameriške filmske akademije, ki bo svoje letošnje izbrance razglasila 26. februarja. Poznavalci so doslej nekako stavili na Umetnika, saj je pobral skoraj vse nagrade, ki jih je bilo mogoče pobrati, a podelitev Igralskega ceha, ki je spregledala še enega večkrat omenjanega favorita The Descendants z Georgeom Clooneyjem, je zdaj pozornost preusmerila v Služkinje.
Na malih zaslonih so najbolj blesteli ...
Igralski ceh podeljuje tudi nagrade za najboljše televizijske izdelke. Boardwalk Empire je že drugo leto zapored postala najboljša drama, gledalcem TV Slovenije dobro poznana Sodobna družina pa - prav tako drugo leto zapored - najboljša komedija. Jessica Lange je prvič nagrajena najboljšo igralko v drami, nagrado si je prislužila za nastop v srhljivi nadaljevanki American Horror Story, Steve Buscemi je najboljši igralec za glavno vlogo v kritiško pohvaljeni gangsterski seriji Boardwalk Empire. V kategoriji najboljše komedije sta slavila Alec Baldwin (30 Rock) in 90-letna Betty White (Hot in Cleveland). Nagrade se je veselila tudi Kate Winslet, ki je postala najboljša igralka tv-filma Mildred Pierce, najboljši igralec pa Paul Giamatti za vlogo v Too Big to Fail.
Za življenjsko delo so nagradili Mary Tyler Moore, zvezdnico serij The Dick Van Dyke v 60. letih, The Mary Tyler Moore Showa v 70. ih in nadaljevanke Ordinary People v 80. letih.