Prizor iz zmagovalnega filma Leilini bratje. Foto: Krafft
Prizor iz zmagovalnega filma Leilini bratje. Foto: Krafft

Leta 1989 v Teheranu rojeni Saeed Roustaee, ki je dejaven tudi kot scenarist in producent, je po oceni žirije posnel družinsko simfonijo, v kateri vsak igralec ostaja do obisti zvest svojemu inštrumentu in se hkrati zaveda, da je njegov zven boleče odvisen od soigralcev. Po režiserjevih besedah trpljenje v njegovih filmih običajno izvira iz dogodkov, ki jim je bil priča v resničnem življenju in so v njem vzbudili odpor.

Skozi film z letnico nastanka 2022 sledimo 40-letni Leili, ki je vse življenje posvetila skrbi za svoje starše in četverico bratov. Družinski člani se ves čas prepirajo, družina pa se zaradi gospodarske krize utaplja v dolgovih. Medtem ko se bratje naslovne protagonistke le s težavo prebijajo iz meseca v mesec, ona skuje načrt, kako bi jih rešila pred na videz neizogibno usodo. Celovečerec Leilini bratje je razburkana drama o družini, ki se obupano skuša otresti dušečega bremena tradicije, patriarhata in finančne krize, so zapisali v Kinodvoru, v katerem bo film na ogled od začetka julija.

Dorota Pomykala je prejela nagrado za glavno vlogo v poljskem filmu Ženska na strehi. Foto: Krafft
Dorota Pomykala je prejela nagrado za glavno vlogo v poljskem filmu Ženska na strehi. Foto: Krafft

Za življenjsko delo so nagradili srbsko legendo filma Mikija Manojlovića, ki je bil ob Toniju Cahunku tudi glavni selektor letošnjega tekmovalnega programa. Na sklepni prireditvi Kraffta so podelili še zlata jabolka za posebne dosežke. Prejeli so jih poljska igralka Dorota Pomykala za glavno vlogo v filmu Ženska na strehi, italijanska igralka Benedetta Porcaroli za glavno vlogo v filmu Amanda in palestinski igralec Saleh Bakri za glavno vlogo v filmu Modri kaftan.

V tekmovalni program je bilo uvrščenih deset filmov z vsega sveta, med njimi po dva francoska in hrvaška filma ter filmi iz Maroka, Italije, Irana, Španije, Švice in Poljske. Strokovno žirijo so sestavljali mednarodno priznana kasting direktorica Nathalie Cheron, igralka Nataša Barbara Gračner in igralec Gregor Zorc.

Tretji Krafft je prinesel tudi novost, in sicer nagrade re:do za presežke v študentskih filmih. Za najboljšo igro v študentskem filmu je nagrado prejel študent ljubljanskega AGRFT-ja Maks Dakskobler za vlogo pariškega prestopnika Jeana v filmu Daljne njive. Nagrado za najboljšo režijo igralca v študentskem filmu pa je prejel Matic Štamcar za film Drugi so molčali, v katerem spremljamo protagoniste na hodniku veterinarske ambulante.

Letošnji igralski festival je v Kranj pripeljal 32 filmov, od tega 16 celovečernih, 12 premier in predpremier ter brezplačne projekcije slovenskih filmov za 430 tamkajšnjih šolarjev. Celovečerce si je v novem kinu Mojkino Kranj, ki je vrata odprl skupaj s festivalom, ogledalo več kot 800 gledalcev. Festival je prav tako ponudil vrsto spremljevalnih dogodkov, med katerimi so bili tudi pogovori z znanimi filmskimi ustvarjalci. Nagrade zlata jabolka so dobile ime po kranjski liliji.