Nauki Mahatme Gandhija še niso pozabljeni. Priseganje nanje lahko pomaga izboljšati sodobno družbo. Foto: EPA
Nauki Mahatme Gandhija še niso pozabljeni. Priseganje nanje lahko pomaga izboljšati sodobno družbo. Foto: EPA
Mladi Mahatma Gandhi
Vsak fant bi bil verjetno zelo presenečen, ko bi njegovo dekle razglasilo, da ga zapušča, ker ne spoštuje strategije miroljubnega boja, o kateri je pridigal Mahatma Gandhi. Foto: Reuters

Priljubljenost Gandhija je 'zakrivila' komedija Lage Raho Munnabhai (Nadaljuj Munnabhai), ki govori o potepuhu iz Bombaja, ki se med bojem za srce svoje drage sreča z legendarnim indijskem voditeljem. Munna in Gandhi se besedno spopadeta glede življenjske filozofije. V osredju razprave so predvsem različni pogledi obeh mož na politično taktiko (eden zagovarja strategijo pasivnega odpora, drugi je precej bolj bojevit), na priseganje na uporabo laži ali resnice in na uživanje alkohola (ali je boljše zagovarjanje prohibicije ali naj se vsi vdamo pijančevanju). Verjetno ni potrebno pojasnilo, katera stališča je zagovarjal potepuh in katera Gandhi.

Politiki naj si ogledajo film
Film, ki ga zaznamujeta domiselni humor in uporaba slenga z bombajskih cest, je povsem prevzel Indijce in v njih ponovno vzbudil zanimanje za Mahatmo Gandhija, ki je bil pred 59 leti žrtev atentatorja. Nenavadna zgodba o potepuhu je prevzela celo politike. Predsednik indijske kongresne stranke, katere član je bil tudi Gandhi, je tako članom svoje stranke predlagal, naj si ogledajo film in tako osvežijo svoj spomin na življenje in delo Mahatme Gandhija.

Duhovna preobrazba mladih filmofilov?
Poročanje o velikem zanimanju za Gandhija ni iz trte izvito. Trgovine po celi Indiji namreč v zadnjih tednih poročajo o povečanem zanimanju za nakup spominkov s podobo Gandhija, spet pa se dobro prodajajo tudi njegove knjige. Časopisi, vedno na lovu za nenavadnimi zgodbami, so nedavno poročali celo o dekletu z juga Indije, ki je svojega fanta pustilo samo zato, ker je v restavraciji natakarja skušal priklicati s čudnimi sikajočimi glasovi. Po ogledu filma Nadaljuj Munnabhai je namreč dekle spoznalo, da je takšno obnašanje znak preziranja tako imenovanega gandhirija, kot v Indiji imenujejo uporabo moralne sile za doseganje svojih ciljev. Gandhiri je tako nasprotna strategija od dadagirija oziroma boja s pomočjo fizične sile.