Paolo Sorrentino spada med ključne režiserje sodobne italijanske kinematografije. Foto: EPA
Paolo Sorrentino spada med ključne režiserje sodobne italijanske kinematografije. Foto: EPA

Slovesnost s podelitvijo oskarjev bo 27. marca prihodnje leto, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Sorrentino je že prejel oskarja za najboljši tujejezični film – leta 2014 za Neskončno lepoto.

Sorrentino se vrača v Neapelj s filmom o odraščanju in vrnitvi domov

Cineast je svoj novi film E stata la mano di Dio (Bila je božja roka) opisal kot intimen in oseben film, kot radostno in hkrati bolečo zgodbo o odraščanju in vrnitvi domov. V ospredje je postavil odraščajočega fanta, ki ga je odigral Filippo Scotti.

Naslov filma aludira na gol, ki ga je leta 1986 na svetovnem prvenstvu na tekmi Argentine proti Angliji za svoje moštvo z roko zabil Diego Armando Maradona. Ta je v poznih 80. letih preteklega stoletja igral za neapeljski nogometni klub.

Od Jane Campion do Paola Sorrentina: znani so letošnji kandidati za zlate leve

Sorrentino je velik oboževalec Maradone, obenem pa je v medijih že večkrat poudaril, da mu je prav to rešilo življenje. Kot najstnik je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom izgubil starše. Tragedija se je zgodila med tem, ko sta bila na počitnicah, sam pa je ostal doma v Neaplju, da bi gledal tekmo z Maradono.

"Nekaj let sem očeta prosil, da me pusti na gostovanje mojega ljubega kluba Napolija, a me je zavračal, ker sem bil premlad. Tisti usodni dan pa mi je vendarle dal dovoljenje, tako da nisem odšel s starši, ampak na tekmo," je sloviti režiser povedal za Corriere della Sera.

Velika nagrada žirije v Benetkah
Film je tekmoval za zlatega leva na letošnjem 78. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah, kjer je prejel drugo nagrado – veliko nagrado žirije, Scotti pa je odnesel nagrado Marcello Mastroianni za najboljšega igralca.

"E Stata La Mano di Dio je moj najpomembnejši in najbolj boleč film in vesel sem, da se je vsa ta bolečina zdaj spremenila v veselje. Danes je šele prvi korak in lepota tega tekmovanja je v tem, da gre za edino na svetu, na katerem je uvrstitev med najboljših pet zmaga. Vesel sem, da je bil film izbran," je povedal Sorrentino.

Beneški filmski festival pa ga je na svoji spletni strani opisal kot Sorrentinov najganljivejši osebni film, ki občinstvo popelje na čutno potovanje, polno kontrastov tragedije in komedije, ljubezni in poželenja, absurda in lepote.

Slovenski kandidat za mednarodnega oskarja je Sanremo

Sorrentino je na istem spletnem mestu povedal: "To je zgodba o odraščanju, ki se stilistično želi izogniti pastem običajne avtobiografije: hiperboli, žrtvi, usmiljenju, sočutju in popuščanju bolečine skozi preproste, redke in bistvene prizore ter z nevtralno, trezno glasbo in fotografijo. Kinematografski aparat bo naredil korak nazaj, da bo življenje teh let govorilo tako, kot se jih spominjam, tako, kot sem jih doživljal in čutil. Povedano preprosto, to je film o senzibilnosti." Nad vsem tem pa po njegovih besedah lebdi Maradona, za "katerega se je zdelo, da vzdržuje življenja vseh v Neaplju ali vsaj mojega".

Oskarja posvetil Maradoni, staršem, Felliniju, Scorseseju in Talking Headsom
Leta 2014, ko je za film Neskončna lepota prejel oskarja za najboljši tujejezični film, je nagrado posvetil Maradoni, pa tudi staršem, Federicu Felliniju, Martinu Scorseseju in skupini Talking Heads. Ustvaril je tudi TV-serijo Mladi papež in druge odmevne filme, kot so Mogočnež, Oni in Mladost. Z novim filmom se je, kot pravi, se je poklonil velikemu avtobiografskemu filmu Federica Fellinija Amarcord.