Mlado občinstvo se že predaja filmskim užitkom na velikem platnu. Foto: Facebook Kino Otok
Mlado občinstvo se že predaja filmskim užitkom na velikem platnu. Foto: Facebook Kino Otok

Osnovnošolci zadnje triade se bodo prelevili v filmske žirante in pomagali izbrati zmagovalca, ki bo prejel nagrado Evropske filmske akadmije po izboru mladega občinstva. S tem se bo Izola pridružila 24 evropskim mestom. Vrhunec dogajanja bo javljanje dveh slovenskih mladih žirantov, ki bosta prek videokonference odločitev slovenskih gledalcev sporočila v nemški Erfurt.

Gledalci si bodo ogledali trojico filmov: Moja sestra suhica (Min lilla syster, Sanna Lenken, Švedska/Nemčija, 2015, 95 min), Nevidni fant (Il ragazzo invisibile, Gabriele Salvatores, Italija, 2014, 100 min) in Tudi grdi ste (You're ugly too, Mark Noonan, Irska, 2015, 79 min).

Evropski dan in nagrada mladega filmskega občinstva je dogodek, ki je nastal kot pobuda Evropske filmske akademije, z njim pa želijo pripomoči k oblikovanju samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja.

Projektu, ki ga izvajajajo od leta 2012, se je leta 2013 pridružila tudi Izola, kjer današnji dogodek predstavlja že uvod v pestre filmske aktivnosti. Podmornica – Otok za mularijo, filmsko-vzgojni program zavoda Otok, bo v začetku junija z izbranimi filmskimi projekcijami in ustvarjalnim spremljevalnim programom v najbolj filmskem mestu na Obali zasidran že tretjič.