Organizatorji 17. izvedbe Animateke so se tako odločili seveda zaradi epidemiološke situacije. Festival bo tako letos v nekoliko daljši različici potekal med 30. novembrom in 9. decembrom, prek spleta pa si bo mogoče ogledati filme ter slediti AnimatekiPRO in spremljevalnemu programu. V celoti bo program naznanjen 15. novembra.

Festival Animateka je že 12. leto zapored pridobil finančna sredstva programa Ustvarjalna Evropa Media. Foto: Animateka
Festival Animateka je že 12. leto zapored pridobil finančna sredstva programa Ustvarjalna Evropa Media. Foto: Animateka

Kot je še zapisal Igor Prassel: "Vsak pošten filmski festival, je do letošnjega leta zasledoval temeljne principe organizacije odličnega filmskega festivala: kvaliteta projekcije v kinodvorani, gostoljubje do avtorjev in avtoric na festivalu prikazanih filmov in pestre spremljevalne aktivnosti. S pandemijo določena spletna inačica festivala ničesar od tega ne omogoča in zato je leto 2020 tudi leto učenja."

Dodal je, da letošnja Animateka ne bo posebna zgolj zaradi drugačnega festivalskega formata, drugačna bo tudi zaradi zdravstvene, politične in ekonomske krize v državi in svetu. "Zato je bolj kot kadar koli pomembno odkrivati sporočila avtorskih animiranih filmov. Želimo si živeti v humanem, pravičnem in solidarnem svetu in obsojamo avtokratske neoliberalne poskuse podrejanja družbe," je sklenil programski direktor.

Ekipa Animateke je v tej situaciji našla izziv in potrudili se bomo spletno festivalsko izdajo izvesti čim bolj izvirno in kar se da srčno možno.

programski direktor Igor Prassel

Edinstvena možnost decentralizacije festivala
Animateka bo po navedbah organizatorjev potekala na uporabnikom prijazni in preizkušeni platformi, ki ne omogoča le prikaza filmov, temveč tudi širšo festivalsko izkušnjo predavanj in razprav AnimatekePRO, pogovorov z režiserji in raznolikih dogodkov spremljevalnega programa, s katerim želijo gledalcem popestriti izkušnjo spremljanja festivala z domačega kavča.

Festivalska ekipa kot prednost prepoznava dejstvo, da izkušnja spletne izvedbe "odpira edinstveno priložnost decentralizacije festivala, ki bo razširjen onkraj Ljubljane in bo kot tak omogočal izkušnjo animiranih svetov gledalcem po vsej Sloveniji ter po svetu".

Program vendarle delno podaljšan v fizični prostor
Del festivalskega programa večino celovečernih animiranih filmov in retrospektivo Hrvaška na obisku bodo zaradi omejitev avtorskih pravic in omejitev medija filmskega traku prikazali prihodnje leto v dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki, tako da se bo festival ob spremembi formata v decembru podaljšal tudi v fizični prostor.