V zmagovalnem filmu se v glavni vlogi predstavlja Gregor Bakovič. Foto: TFF
V zmagovalnem filmu se v glavni vlogi predstavlja Gregor Bakovič. Foto: TFF
Igor Šterk si je s filmom Uglaševanje pridobil vesno za najboljšo žirijo. Foto: RTV SLO
Ljubljana je ljubljena
Matjaž Klopčič je slavil s filmom Ljubljana je ljubljena. Foto: Liffe
Peter Musevski
Peter Musevski je nagrajen za najboljšo moško vlogo. Foto: Filmski sklad RS
Jože Pogačnik
Jožetu Pogačniku so namenili veliko retrospektivo. Foto: RTV SLO

Na sklepni prireditvi 8. festivala slovenskega filma so v piranskem gledališču Tartini podelili še vesno za najboljšo režijo, ki je šla v roke Igorju Šterku za film Uglaševanje. Posebno nagrado žirije je prejel Matjaž Klopčič za film Ljubljana je ljubljena, za najboljši scenarij pa Jože Baša za film Voda v očeh. Vesni za najboljšo žensko vlogo sta prejela Nataša Burger za nastop v filmu Uglaševanje in Nataša Barbara Gračner za filma Delo osvobaja in Ljubljana je ljubljena. Z najboljšo moško vlogo je v filmih Delo osvobaja in Uglaševanje najbolj prepričal Peter Musevski.

Odgrobadogroba tudi igralsko prepričljiv
Najboljši srednjemetražni film je Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? Saša Podgorška. Nagrada za najboljšo stransko žensko vlogo gre v roke Sonji Savić za film Odgrobadogroba, za najboljšo stransko moško vlogo pa Dragu Milinoviću za nastop v istem filmu. Vesno za posebne dosežke prejmejo Dafne Jemeršič za film Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? za najboljšo montažo in Urban Koder za film Ljubljana je ljubljena za najboljšo glasbo. Sven Pepeonik je za film Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? nagrajen s Kodakovo nagrado za najboljšo filmsko fotografijo. Špela Čadež pa je žirijo prepričala z najboljšim prvencem Zasukanec.

Kvalitetni razvoj slovenskega filma
Film je izbirala strokovna žirija v sestavi Sergija Grmeka Germanija, Zorana Hochstätterja in Franca Jurija, ki je zapisala, da je bila letošnja selekcija tekmovalnega programa – spričo izrazitega in obetavnega generacijskega ter ustvarjalnega razpona – izraz kakovostnega razvoja slovenskega filma. Izbor najboljšega filma pa je pojasnila z besedami, da gre za inventivno režijo, s katero Jan Cvitkovič usmerja dovršeni scenarij, s tem pa uspešno spaja komedijo in tragedijo.

Občinstvo je izbralo ...
Nagrado Združenja filmskih kritikov za najboljši celovečerni film je prejel film Uglaševanje režiserja Igorja Šterka, žirija v sestavi Ingrid Kovač Brus, Mateje Valentinčič in Igorja Palčiča pa je posebno omembo namenila tudi filmu Voda v očeh režiserja Jožeta Baše. Prav tega je za najboljši film izbralo tudi občinstvo, ki mu je namenilo oceno 4,6, sledili pa so filmi Razdružene države Amerike režiserja Saše Podgorška (4,41), Delo osvobaja režiserja Damjana Kozoleta (4,39), Odgrobadogroba režiserja Jana Cvitkoviča (4,3), Uglaševanje režiserja Igorja Šterka (3,7), Ljubljana je ljubljena režiserja Matjaža Klopčiča (3,6).

Med drugimi nagrajenci še ...
Z nagrado za najboljši študentski film se lahko pohvali režiserka in scenaristka Veronika Aiken Prosenc za film Solzice, izbrala pa jo je žirija, ki so jo sestavljali Helena Koder, Krsto Papić, in Milan Ljubić. Naslov Stopovega igralca leta pa gre v roke Pteru Musevskemu za glavno vlogo v filmu Delo osvobaja. Nagrajenca so izbirali žiranti Damjana Černe, Borut Veselko in Miha Brun.

44 novih filmov
Na festivalu si je bilo sicer mogoče ogledati 44 novih slovenskih filmov, za nagrade vesna pa se je od 1. decembra potegovalo 18 izdelkov vseh dolžin in žanrov. V okviru festivala so v portoroškem Avditoriju predvajali filme tekmovalnega programa, v Tartiniju pa veliko retrospektivo filmov letošnjega Badjurovega nagrajenca Jožeta Pogačnika, slovenske šole kratkega filma in dela v informativnem programu. Festival, ki se je letos po nekajletnem premoru vrnil na Obalo, je potekal v znamenju 100-letnice slovenskega filma.

Festivala se je udeležil tudi letošnji Prešernov nagrajenec, režiser in direktor fotografije Karpo Godina, ki je po objavi nagrade opozoril, da je po dvajsetih letih to prva velika Prešernova nagrada za filmsko ustvarjanje.