Scarlett Johansson je sicer Američanka, a ima svoj rahlo eksotični videz morda po danskem očetu. Azijskih korenin seveda nima. Foto: EPA
Scarlett Johansson je sicer Američanka, a ima svoj rahlo eksotični videz morda po danskem očetu. Azijskih korenin seveda nima. Foto: EPA
Prizor iz originalnega animeja Ghost in the Shell.
Rinko Kikuči
Ni razloga, da na čelu policijske enote kiborgov, ki se bori proti kriminalu, ne bi bila Japonka, opozarjajo nasprotniki hollywoodske politike. Na sliki Rinko Kikuči. Foto: EPA

Na spletni strani The Petition Site je precej pozornosti - 20 tisoč podpisov, in ta številka še raste - deležna peticija, naslovljena na studio Dreamworks. V njej pobudniki Hollywood obtožujejo "beljenja" zgodb, ki so bile v izvirniku veliko bolj raznolike, in Dreamworks pozivajo, naj v napovedani igrani priredbi animeja Ghost in the Shell Scarlett Johansson zamenjajo z igralko južnoazijskega rodu.

"Izvirni film se dogaja na Japonskem in vsi osrednji liki so Japonci," beremo v peticiji. "Zakaj naj bi bila torej na čelu ameriške priredbe bela zvezdnica? Industrija je že tako dovolj nenaklonjena azijskim igralcem, ne da še znane zgodbe spreminjajo tako, da jih lahko izključijo."

"Pri Dreamworks bi lahko to priložnost izkoristili, da bi ponudili priložnost azijsko-ameriškim igralcem, ki se sicer nikoli ne znajdejo pod žarometi. Podpišite peticijo, ki poziva k razmisleku o zamenjavi Johanssonove z igralko, ki bo bližje duhu izvirnika!"

Na tem mestu bi bilo treba spomniti vsaj na Rinko Kikuči, japonsko zvezdnico, ki je po zaslugi Ognjenega obroča in Norveškega gozda gotovo znana tudi na Zahodu.

Pobudnica peticije Julie Rodriguez citira tudi statistično raziskavo iz leta 2013, ki je pokazala, da je v najdonosnejših hollywoodskih filmih le 4,4 odstotka azijskih likov.

Sicer pa še niti ni uradno potrjeno, da je Scarlett dobila glavno vlogo kiborga, detektivke Motoko Kusanagi, okrog katere se je vrtela stripovska serija (manga) in nato leta 1995 tudi prvi animirani film. Ameriška igralka, ki se je nedavno preizkusila v tematsko sorodnem akcijskem filmu Lucy ter v franšizi Maščevalci, naj bi dobila ponudbo v višini deset milijonov dolarjev. Primera filma je napovedana za april 2017.

Japonski Vogue brez Japonk
Zgoraj opisani primer pa ni osamljen: pred kratkim je gledalce z uporabo belih igralcev razburil Ridley Scott (Eksodus: Bogovi in kralji), novembra lani pa je prah dvigovala jubilejna številka japonske izdaje revije Vogue, ki je praznovala 15-letnico. Uredništvo je za to priložnost v osrednjo modno zgodbo postavilo avstralsko manekenko Mirando Kerr, oblečeno v modo z azijskim navdihom in postavljeno v izrazito japonski kulturni kontekst. Pojavile so se številne kritike na račun prilaščanja kulture, pa tudi predlogi japonskih manekenk, ki bi bile idealne za tako vlogo, na primer Devon Aoki ali Tao Okamoto.

Trenutno na spletu obstaja tudi peticija, ki poziva studio Warner, naj razmisli, ali je res smiselno, da so vlogo indijanske staroselke Tiger Lily v napovedanem filmu Pan oddali Rooney Mara. Peticijo je podpisalo 73 tisoč ljudi.