John Waters je v filmsko zgodovino zapisan kot
John Waters je v filmsko zgodovino zapisan kot "papež trasha". Foto: EPA

Počastitev režiserja z nagrado za življenjsko delo je "odličen manifest", je prepričana nova umetniška vodja festivala Lili Hinstin . "Njegova škandalozna, zabavna in vesela dela so simbol svobode, daleč stran od politične korektnosti, ki vlada danes," je besede umetniške vodje povzela nemška tiskovna agencija DPA.

Divine v filmu Pink Flamingos (1972). Foto: IMDb
Divine v filmu Pink Flamingos (1972). Foto: IMDb

Sodelovanje z nepozabno Divine
Leta 1946 v Baltimoru rojeni John Waters je začel režirati že pred dvajsetim letom starosti, ko je posnel kratka filma Hag in a Black Leather Jacket (1964) in Roman Candles (1966). Filma sta zaznamovala tudi začetek njegovega sodelovanja z ekscentrično divo Divine (drag queen z rojstnim imenom Harris Glenn Milstead), ki je nato zaigrala tudi v njegovem prvem celovečernem filmu Mondo Trasho (1969).

Status "papeža trasha"
Watersu je preboj uspel leta 1972 s filmom Pink Flamingos, "trash manifestom", ki je definiral njegov slog in v katerem je prav tako zaigrala Divine. Sledila sta filma Female Trouble (1974) in Desperate Living (1977).

Plakat za Watersov film Cry Baby (1990). Foto: IMDb
Plakat za Watersov film Cry Baby (1990). Foto: IMDb

Leta 1981 se je v družbeni satiri Polyester ponorčeval iz ameriškega predmestnega življenja, širši uspeh pa je dosegel leta 1988 z muzikalom Hairspray (Lak za lase), ki je pomenil tudi njegovo zadnje sodelovanje z Divine. Kmalu po koncu snemanja filma je Divine namreč umrla pri starosti 42 let. Med slavnejše Watersove filme spada Cry Baby (Cmera) iz leta 1990 z Johnnyjem Deppom v glavni vlogi.

Na letošnjem festivalu obiskovalci imeli priložnost, da vidijo in zavohajo njegov film Polyester, piše na spletni strani festivala. Film bodo namreč prikazali na način, kot so ga leta 1981 - obiskovalci bodo pred vstopom v dvorano prejeli kartice, na katerih bodo med projekcijo po napotkih z drgnjenjem sprožali različne vonjave.

Letošnji filmski festival v Locarnu bo potekal od 7. do 17. avgusta, Watersu pa bodo nagrado izročili na predzadnji dan festivala. Sicer pa so med dosedanjimi dobitniki častnega leoparda za življenjsko delo Jean-Luc Godard, Ken Loach, Michael Cimino in Agnes Varda.