Na tednu kritike v okviru filmskega festivala v Locarnu nagrajeni režiser Rok Biček in selektor Moritz Leuenberger. Foto: Marin Mikelin
Na tednu kritike v okviru filmskega festivala v Locarnu nagrajeni režiser Rok Biček in selektor Moritz Leuenberger. Foto: Marin Mikelin
Sarajevo
Film Družina bo v ponedeljek, 14. avgusta, na 23. Sarajevskem filmskem festivalu na sporedu ob 15.00 v Multiplex Cinema Cityju, kjer bo doživel svojo regionalno premiero. Foto: Reuters

Uvodne besede so zapisali v utemeljitvi nagrade na tednu kritike v Locarnu za film v režiji Roka Bička, naslovljen Družina. V filmu režiserja, znanega po filmu Razredni sovražnik, se v manj kot dveh urah odvrti deset let resničnih trenutkov v življenju protagonista Mateja in ljudi okrog njega.

Observacijski dokumentarni film je na 70. izvedbi tega mednarodnega filmskega festivala, kjer je doživel tudi svetovno premiero, torej najbolj prepričal žirijo in v programski sekciji teden kritike prejel glavno nagrado v višini 8.000 švicarskih frankov. Znotraj tedna kritike se vsako leto predstavi le sedem filmov, zato je uspeh še toliko večji, so zapisali pri Slovenskem filmskem centru. SFC je skupaj z Avstrijskim filmskim inštitutom film tudi finančno podprl, gre pa za prvo slovensko-avstrijsko koprodukcijo v zadnjih dvajsetih letih.

Skozi nenavaden pogled preprosto podana zgodba
Za Variety je festivalski kritik Jay Weissberg o Družini med drugim zapisal, da je Roku Bičku skozi nenavaden pogled uspelo podati zgodbo na preprost način, ki pa kljub vsemu ne poenostavlja zelo zapletenega življenja glavnega lika. Matej Rajk namreč ni predstavljen ne kot junak in ne kot antijunak, koncept družine pa je postavljen v veliko širši koncept od pojmovanja tradicionalne družine. Na kratko gre za impresiven in vznemirljiv dokumentarni film, ki bo zagotovo premikal meje na prihodnjih festivalih dokumentarnega filma, je še zapisal Weissberg.

Direktor sekcije Teden kritike Marco Zucchi pa je po poročanju STA zapisal, da je Bičku s filmom Družina "uspelo ujeti intenzivne zasebne situacije na način, kot bi bil neviden in kot da v sobi, kjer zgodba nastaja, režiser sploh ne bi bil prisoten".

V dokumentarcu - ki je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti, in koprodukciji RTV Slovenija -, poleg Mateja Rajka nastopajo še Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger.

Locarno: priznanje za Roka Bička
Locarno: priznanje za Roka Bička