Foto:
Foto:

Najprej so predvajali film japonske produkcije Moč in teror, Noam Chomsky v našem času, v katerem je režiser predstavil razmišljanja tega sodobnega kritičnega misleca, ki jih je povzel po številnih nastopih iz leta 2002. Po celovečernem dokumentarcu si je bilo mogoče ogledati še Junkermanov 24-minutni film Svet po iraški vojni.

V svojih predavanjih je Chomsky napade 11. septembra umestil v kontekst ameriške povojne zunanje politike in napadov v azijskih državah, Srednji Ameriki, Srednjem vzhodu in drugje. Chomsky tako izziva ZDA, naj pri lastnih ukrepih upošteva takšne moralne standarde, ki jih zahteva od drugih. "Ugotovili smo, da obstaja fenomen, ki se imenuje 'Efekt Chomskega'. Večina ljudi, ki se udeleži njegovih predavanj, dobi nov zagon, ko ga slišijo govoriti o težavah, ki jih sami že dolgo nosijo v sebi, a jih niso znali izraziti," razmišljata Junkerman in producent Jamagami Tetsudžiro.

Nominacija za oskarja
To je Junkermanov drugi film, pri katerem sodeluje z neodvisnim japonskim podjetjem Sigloi, ki že 15 let podpira nastajanje družbenokritičnih filmov. Junkerman je bil nominiran za oskarja, za svoja portreta umetnikov Marukija Irija in Toshija pa je bil Junkerman nominiran za oskarja.