Ko je Roman Polanski pred petimi leti dobil oskarja, so mu ameriške oblasti dale vedeti, da ga bodo aretirali, če se bo vrnil v domovino. Foto: EPA
Ko je Roman Polanski pred petimi leti dobil oskarja, so mu ameriške oblasti dale vedeti, da ga bodo aretirali, če se bo vrnil v domovino. Foto: EPA
Ko je leta 1860 arheolog Giuseppe Fiorelli stopil na čelo izkopavanj v Pompejih, je ugotovil, da so v pepelu ostali odtisi trupel, ki so že davno razpadla. Po njih je dal napraviti odlitke iz mavca, kakršni so še danes razstavljeni med ruševinami.
Polanski v Pompejih vidi celo vrsto vzporednic s svojo uspešnico Kitajsko četrtjo.

Polanski, ki mu zaradi filmov, pod katere se je podpisal (naj omenimo le Rosemaryjinega otroka, Kitajsko četrt in Pianista), najbrž ni treba posebej prositi za delo, se bo že letos poleti lotil filmske priredbe romana Roberta Harrisa Pompeji. "Zgodba me je preprosto potegnila vase," je v intervjuju za Variety povedal Polanski. "Če bi mi kdo predlagal, naj posnamem zgodovinski spektakel, bi rekel, da to ni ravno moje področje. A tpri tej zgodbi mi je všeč, da je srhljivka in da se je Harris tako posvetil zgodovinskim podrobnostim. Vidi se, da se je zelo temeljito pripravil."

Težave inženirja v letu 79
Režiser pravi še, da ga je scenarij pritegnil zaradi vzporednic z njegovim lastnim filmom Kitajska četrt, v katerem sta nastopila Jack Nicholson in Faye Dunaway. "V obeh primerih se zgodba vrti okrog korupcije, pomemben element pa je voda." (v Kitajski četrti se izkaže, da so mestne oblasti med sušo uporabljale vodo). Dogajanje romana, ki ga je v slovenščino že leta 2004 prevedla Romana Verbič, je postavljeno v Rim, v konec avgusta leta leta 79. Inženir Mark Atilij Prvi je zaskrbljen zaradi usihanja izvirov, iz katerih priteka pitna voda v devet mest ob Neapeljskem zalivu. Odpravi se na pot, da bi popravil okvaro, a pri tem poslanstvu nanj prežijo skrivnostne sile narave: pripravlja se izbruh ognjenika, ki bo pod seboj pokopal dve mesti.

Polanski se raje drži stare celine
Zanimivo je, da je Harris, ko je roman izšel, kot navdih omenil prav Polanskega in njegov zgoraj omenjeni film. Zdaj je že izrazil navdušenje nad izbiro režiserja za snemanje filma in nad tem, da bo posnet v Evropi. Tukaj velja omeniti, da Polanski, ki živi v Franciji, pravzaprav ni imel izbire - še vedno se namreč ne sme vrniti v ZDA, če noče biti aretiran zaradi prestopka iz leta 1978, ko je priznal, da je imel spolne odnose s trinajstletnico. "Pri Pompejih bodo imeli posebni učinki veliko vlogo," pravi Polanski "kar je zame nekaj novega."

"Popzgodovina"
Harris svoje romane vedno postavi v določen zgodovinski okvir, ki ga preuči, nato pa zgodovinska dejstva priredi po zamislih, ki jih ima za svoje junake. Filmsko predelavo je dočakal že roman Veliki rajh 1964, ki je postavljen v Berlin leta 1964, na oblasti pa je Hitler. V slovenščini lahko prebiramo tudi Arhangelsk, Enigmo in druge. Za Harrisov slog pisanja velja, da je predvsem lahko berljiv.

A. J.