Za drugi del festivala, ki bo med 9. in 20. junijem, pa organizatorji upajo, da si bo občinstvo lahko ogledalo večino filmov iz vseh sekcij na številnih kino projekcijah in ob prisotnosti filmskih ustvarjalcev.

Berlinski filmski festival Berlinale organizirajo od leta 1951. Foto: EPA
Berlinski filmski festival Berlinale organizirajo od leta 1951. Foto: EPA

Dvodelni festival kot najboljša možna rešitev
Sicer so kinematografi v Nemčiji še zmeraj zaprti zaradi pandemije, vendar možnost, da se Berlinale preprosto odpove, za pomočnico direktorja festivala, Nizozemko Mariette Rissenbeek, po pisanju nemške tiskovne agencije DPA ni prišla v poštev. "Iskali smo najboljšo možno rešitev," je dejala pomočnica direktorja.

V žiriji Berlinala bo sedelo šest dobitnikov zlatega medveda

Letos je v tekmi za zlatega medveda 15 filmov. Ocenjevala jih bo žirija šestih režiserk in režiserjev, katerih filmi so prejeli zlatega medveda: lanski dobitnik nagrade za film Zla ni Mohammad Rasulof iz Irana, Nadav Lapid iz Izraela, Adina Pintilie iz Romunije, Ildiko Enyedii z Madžarske, Gianfranco Rosi iz Italije in Jasmila Žbanić iz Bosne in Hercegovine.

Žirija bo tokrat brez predsednika, svojo odločitev pa bo sporočila 5. marca, piše na spletni strani festivala.

Nemčija, Francija in Madžarska s po več filmi
Nemčija je zastopana s štirimi filmi. To so režijski prvenec igralca Daniela Brühla z naslovom Next Door, film Dominika Grafa Fabian, naslovljen Going to the Dogs, posnet po romanu Ericha Kästnerja iz leta 1931, film režiserke in igralke Marie Schrader I'm Your Man in film režiserke Marie Speth Mr Bachmann and His Class.

Francija bo predstavila filma Albatros režiserja Xavierja Beauvoisa in Petite Maman režiserke Celine Sciamma, z dvema filmoma bo na festivalu tudi Madžarska, in sicer s filmom Forest – I See You Everywhere, ki ga je režiral Bence Fliegauf in z Natural Light režiserja Denesa Nagyja.

Prizor iz filma Next Door, režijskega prvenca Daniela Brühla, v katerem tudi sam igra. Foto: IMDb
Prizor iz filma Next Door, režijskega prvenca Daniela Brühla, v katerem tudi sam igra. Foto: IMDb

Romunski režiser Radu Jude se bo za zlatega medveda potegoval s filmom Bad Luck Banging or Loony Porn, mehiški režiser Alonso Ruizpalacios s filmom A Cop Movie, južnokorejski režiser Hong Sangsoo s filmom Introduction, gruzijski režiser Alexandre Koberidze s filmom We See When We Look at the Sky? in japonski režiser Hamaguchi Ryusuke s filmom Wheel of Fortune and Fantasy.

V tekmovalnem delu sta tudi iranski film Ballad of a White Cow, ki ga podpisujeta Behtash Sanaeeha in Maryam Moghaddam, ter libanonski film Memory Box Joane Hadjithomas in Halila Joreigeja. Tokrat v tekmovalnem programu ni torej nobenega ameriškega filma.

Filmska tržnica tudi tokrat s slovenskimi stvaritvami
Berlinale vsakokrat predstavlja tudi filmske talente in poskrbi za filmsko tržnico, na kateri se že nekaj let predstavlja tudi Slovenija. Slovenski filmski center (SFC) bo slovenski film predstavljal na virtualnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC-Central European Cinema, so sporočili s SFC-ja.

Kako se bo na 71. Berlinalu predstavila Slovenija?

Na spletni filmski tržnici bo predstavljenih 12 filmov, ki so še v postprodukciji. To so celovečerni igrani prvenci Jezdeca Dominika Menceja, Ptičar Roberta Černelča, Inventura Darka Sinka in Eva Tijane Zinajić. Predstavljeni bodo tudi celovečerni igrani filmi Orkester režiserja Matevža Luzarja, Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja ter Nekoč so bili ljudje režiserja in scenarista Gorana Vojnovića ter pet celovečernih dokumentarnih filmov – prvenec režiserke Maje Prelog Cent'anni, prvenec režiserke Marije Zidar Odpuščanje, Afganistanke na smučeh režiserke Haidy Kancler, Konoplja osvobaja režiserja Mihe Čelarja in Telo režiserke Petre Seliškar.

V sklop Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje z vsega sveta, so se uvrstili producentka Nina Robnik ter scenarista in režiserja Darko Štante in Urban Zorko. Izbrani so bili med 3000 prijavljenimi iz 65 držav. Nina Robnik in Darko Štante v produkciji Stare gare razvijata Štantetov celovečerni igrani film Izgubljeni sin, Urban Zorko pa v sodelovanju s produkcijsko hišo Vertigo razvija nov dokumentarni celovečerec.

V Berlinu običajno prikažejo približno 400 filmov, na lanski izvedbi festivala so prodali okoli 330.000 vstopnic. Letošnji junijski del festivala precej manj obsežen kot pretekla leta, še piše DPA.