Za življenjsko delo bo letos nagrado prejel ameriški igralec Willem Dafoe. Foto: EPA
Za življenjsko delo bo letos nagrado prejel ameriški igralec Willem Dafoe. Foto: EPA
Nočno življenje
V tekmovalnem programu festivala bodo predvajali tudi film Nočno življenje, v katerem režiser Damjan Kozole pripoveduje zgodbo o premožnem zakonskem paru, ki se mu čez noč življenje radikalno obrne. Po nepojasnjeni nesreči najdejo moža ob ljubljanski vpadnici in medtem ko se zdravniki borijo za njegovo življenje, žena poskuša razumeti situacijo in obvarovati moža pred medijskim linčem. Foto: Slovenski filmski center
Družinski film
Med novimi češkimi filmi bodo predstavili tudi Družinski film Olma Omerzuja. Foto: Kinodvor
Hosuton, imamo problem!
Dokumentarec Žige Virca Houston, imamo problem! bodo predvajali v sekciji Vzhodno od zahoda. Foto: Kinodvor

V Nočnem življenju, ki ga bodo na festivalu predstavili v sredo, režiser filmov Rezervni deli, Delo osvobaja in Slovenka pripoveduje o družbi, katere gonilna sila je strah. Zgodbo filma je Kozole zasnoval na aferi Baričevič, ki pa mu je služila le kot izhodišče za odprtje vprašanja o človeškem dostojanstvu v družbi, kjer ostanejo številne zgodbe nerazjasnjene. "Po mojem mnenju je afera Baričevič točka, ko je Slovenija izgubila medijsko nedolžnost. Ko so res vse maske padle. Zadeva se mi je zdela toliko pomembna, da sem od samega začetka razmišljal, da bi moral na to temo nekaj narediti. Seveda me ni zanimalo, ali je pokojni imel kaj s temi psi ali ne, bolj me je zanimala druga razsežnost afere," je v pogovoru s Teso Drev za Radio Slovenija dejal režiser. Film ne ponuja preprostih rešitev, temveč govori o tem, kako so naša življenja krhka in kako je vse povezano. Oprt na znano afero torej podaja portret družbe, v kateri se nikoli nič ne razjasni. "Govori tudi o tem, da se nekaterih ran ne da zaceliti. Ker ljudje grizemo huje kot psi," je o filmu razmišljal pred časom.

V Nočnem življenju igrajo Pia Zemljič, Jernej Šugman, Marko Mandić, Peter Musevski, Jana Zupančič, Petre Arsovski in Mojca Partljič. Producent filma je Danijel Hočevar za produkcijsko hišo Vertigo.

Mokumentarec Houston, imamo problem!, ki ga je Virc slovenskemu občinstvu že predstavil, zamudniki pa ga lahko prihodnji teden ujamejo tudi ob odprtju Filma pod zvezdami, bodo v Karlovih Varih predstavili v sekciji, ki prikazuje izključno nova imena iz srednje in vzhodne Evrope. To bo tudi prva evropska festivalska premiera prvenca režiserja Žige Virca in produkcije Studio Virc. Film je imel svetovno premiero aprila na festivalu Tribeca v New Yorku. Med pomembne sekcije festivala spadajo tudi novi češki filmi, med katerimi bodo predstavili kritiško opevani in nagrajeni celovečerec Družinski film nadarjenega mladega režiserja Olma Omerzuja, ki živi in ustvarja na Češkem.

O koncu enega glavnih arhitektov holokavsta
Festivalske kolute bo drevi zagnala vojna drama Antropoid, v kateri režiser Sean Ellis pripoveduje zgodbo o atentatu na enega ključnih SS-ovcev Reinharda Heydricha leta 1942 v Pragi. Nacistični politik, ki je bil tedaj guverner Češke in Moravske, je slovel po svojih krvoločnosti in zlobi, obenem pa iznajdljivosti. Prav on je vodil zloglasni sestanek v vili v Wannseeju 20. januarja 1942, kjer so z "dokončno rešitvijo" odločili usodo Judov v nacistični Nemčiji. Maja istega leta je bil nanj izveden atentat, za posledicami katerega je umrl teden dni pozneje.

Kot napovedujejo organizatorji, se bodo otvoritvene projekcije poleg režiserja udeležili igralci Jamie Dornan, Toby Jones, Ana Geislerova, Alena Mihulova, Vaclav Neužil in Marcin Dorocinski. Festival, na katerem vsako leto predstavijo približno 150 filmov, bo potekal do 9. julija. Z izjemo retrospektiv bodo vsi filmi na festivalu na Češkem predvajani prvič, nekaj pa jih bo doživelo svetovno ali evropsko premiero. Za festivalske nagrade se filmi potegujejo v uradnem tekmovalnem programu celovečercev, v programu Vzhodno od zahoda in programu dokumentarnih filmov.

Nagrada Dafoeju, Kaufmanu in Renoju
Nagrado za življenjsko delo letos namenjajo ameriškemu igralcu Willemu Dafoeju, ki je nase opozoril v filmih, kot so Vod smrti, Angleški pacient, Antikrist in Pasolini. Nazadnje je nastopil v trilerju z naslovom John Wick. Na festivalu bo igralec nagrado prevzel osebno. Posebno nagrado predsednika festivala bodo podelili še ameriškemu scenaristu Charlieju Kaufmanu in francoskemu igralcu Jeanu Renoju.