Damjan Kozole v svojem novem celovečercu odpira vprašanje o človeškem dostojanstvu v družbi, ki jo poganja strah, pa tudi o tem, kako krhka so naša življenja. Foto: Slovenski filmski center
Damjan Kozole v svojem novem celovečercu odpira vprašanje o človeškem dostojanstvu v družbi, ki jo poganja strah, pa tudi o tem, kako krhka so naša življenja. Foto: Slovenski filmski center
Houston, imamo problem!
Houston, imamo problem! se je premierno predstavil aprila na newyorškem festivalu Tribeca, trenutno pa ga lahko ujamete tudi v slovenskih kinodvoranah. Foto: Promocijsko gradivo
Karlovy Vary
Najpomembnejši filmski festival v vzhodni Evropi bo v Karlovih Varih letos potekal na začetku julija. Foto: EPA

Na najpomembnejšem filmskem festivalu v vzhodni Evropi pa se je zvrstil tudi napet dokumentarec Žige Virca Houston, imamo problem!, ki ga bodo predvajali v sekciji Vzhodno od zahoda.

Kozoletov film, ki ga je pred kratkim videlo tudi občinstvo 69. prestižnega festivala v Cannesu, pripoveduje zgodbo o premožnem zakonskem paru, ki se mu čez noč življenje radikalno obrne. Po nepojasnjeni nesreči najdejo moža ob ljubljanski vpadnici in medtem ko se zdravniki borijo za njegovo življenje, žena poskuša razumeti situacijo in obvarovati moža pred medijskim linčem. V filmu igrajo Pia Zemljič, Jernej Šugman, Marko Mandić, Peter Musevski, Jana Zupančič, Petre Arsovski in Mojca Partljič. Producent filma je Danijel Hočevar za produkcijsko hišo Vertigo.

"Nekaterih ran se ne da zaceliti, saj ljudje grizemo huje kot psi"
Film odpira vprašanje o človeškem dostojanstvu v družbi, kjer ostanejo številne zgodbe nerazjasnjene. Film ne ponuja enostavnih rešitev, pravi režiser, temveč govori o tem, kako so naša življenja krhka in kako je vse povezano. "Govori o tem, da živimo v družbi, v kateri se nikoli nič ne razjasni. Govori tudi o tem, da se nekaterih ran ne da zaceliti. Ker ljudje grizemo huje kot psi," je še povedal.

Virčev najnovejši film bodo predstavili v sekciji, ki prikazuje izključno nova imena iz srednje in vzhodne Evrope. To bo tudi prva evropska festivalska premiera prvenca režiserja Žige Virca in produkcije Studio Virc. Film je imel svetovno premiero aprila na festivalu Tribeca v New Yorku, trenutno pa je tudi na programu slovenskih kinematografov.

V tekmovalnem programu po enajstih letih
Slovenski film se na glavni tekmovalni program Karlovih Varov vrača po enajstih letih. Leta 2005 je v tem sodeloval film Igorja Šterka Uglaševanje, v sekciji Vzhodno od zahoda pa se je istega leta predstavil Janez Burger z Ruševinami, medtem ko je bilo Predmestje Vinka Möderndorferja prvi slovenski film v sekciji desetih režiserjev po izboru kritikov Varietyja. Pred tremi leti je na festivalu svoj drugi celovečerec Dvojino predstavljal Nejc Gazvoda, Miroslav Mandić pa Adria Blues. Za slovenski film je bilo uspešno tudi leto 2014, ko se je v sekcijo Vzhodno od zahoda uvrstila Sonja Prosenc s filmom Drevo. V zadnji izdaji programa desetih režiserjev po izboru revije Variety so prikazali tudi prvenec Razredni sovražnik režiserja Roka Bička.

Letošnji festival bo potekal med 1. in 9. julijem.