"Karpovi liki posameznikov pogumno kljubujejo času, avtoritetam in uniformiranosti; njegovi filmi s provokativnostjo, ki je vselej tudi duhovita, z drzno kompozicijo kadrov in montažo ter z veseljem do eksperimentiranja in raziskovanja filmske forme še danes navdihujejo mlajše generacije filmskih avtorjev in gledalcev in so obenem še zmeraj nadvse aktualni," je zapisala žirija. Foto: BoBo
Slovenski filmski kritiki so v anketi časopisa Delo dve leti zaporedoma proglasili Splav meduze za najboljši slovenski film vseh časov. Prejel je več kot 40 najpomembnejših domačih in tujih nagrad, med njimi leta 1979 nagrado Prešernovega sklada, leta 2006 Prešernovo nagrado za življenjsko delo in leta 2013 Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Foto: Reuters

Žirija je v utemeljitvi nagrade za življenjsko delo poudarila pripadnost Karpa Godine filmu: "Karpo je bil, je in bo povsod, kjer je film: v kinoteki, na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, na Liffu v Cankarjevem domu, na filmskih festivalih po Evropi, na premierah debitantov in na retrospektivah starejših kolegov; vselej je tam, kjer je slovenski film. Njegova predanost filmu je popolna in nam vsem za vzor."

Njegovi kratki filmi, kot so Piknik v nedeljo, Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk, Zdravi ljudje za razvedrilo in O ljubezenskih veščinah ali Film s 14441 sličicami, pa celovečerci Splav meduze, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica in Umetni raj so pomemben del slovenske, pa tudi evropske filmske dediščine.


S celovečernimi filmi je Godina sodeloval v uradnih programih na skoraj vseh vidnejših svetovnih filmskih festivalih. Prejel je več kot 40 najpomembnejših domačih in tujih nagrad, med njimi leta 1979 nagrado Prešernovega sklada, leta 2006 Prešernovo nagrado za življenjsko delo in leta 2013 Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Bil je tudi profesor na AGRFT in član žirije na več festivalih.

"Karpovi liki posameznikov pogumno kljubujejo času, avtoritetam in uniformiranosti; njegovi filmi s provokativnostjo, ki je vselej tudi duhovita, z drzno kompozicijo kadrov in montažo ter z veseljem do eksperimentiranja in raziskovanja filmske forme še danes navdihujejo mlajše generacije filmskih avtorjev in gledalcev in so obenem še zmeraj nadvse aktualni," je še zapisala žirija.

Poleg nagrade za življenjsko delo je društvo podelilo še strokovne nagrade za žirijo posameznega dela, poimenovane Štigličev pogled.

Lani je nagrado za življenjsko delo prejel scenarist in režiser Filip Robar Dorin.

Štigličeva nagrada v roke Karpu Godini
Štigličeva nagrada v roke Karpu Godini