Kate Winslet se zdi očitna in primerna izbira glavne igralke, ko gre za zgodovinske romantične drame. Foto:
Kate Winslet se zdi očitna in primerna izbira glavne igralke, ko gre za zgodovinske romantične drame. Foto:

Po poročanju ameriške filmske revije Variety bo Kate Winslet prevzela glavno vlogo v ljubezenski drami Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society), ki jo bo režiral Branagh. Gre za adaptacijo istoimenske knjige Mary Ann Shaffer in Annie Barrows; knjiga je v prevodu Miriam Drev izšla tudi v slovenščini (pri založbi Sanje).

O vojni, ljubezni in ... krompirju?
Zgodba je umeščena v čas malo po drugi svetovni vojni, v London in na otok Guernsey, ki spada v skupino Kanalskih otokov. Winsletova bo igrala kolumnistko Juliet Ashton, ki si začne po spletu okoliščin dopisovati z domačinom z otoka. Ta ji razkrije, da je član Guernseyjskega društva za književnost in pito iz krompirjevih olupkov, kar spodbudi njeno radovednost in kmalu si dopisuje še z drugimi člani.

V navalu pisem, ki pripovedujejo zgodbe o življenju na Guernseyju pod nemško zasedbo in o tem, kako so domačini pod pretvezo knjižnega kluba preslepili okupatorje, Juliet postopoma ugotovi, da je samo društvo vsaj toliko nenavadno kot njegovo ime. Ko Londončanka v imenu svoje raziskave otok obišče, se iz korespondence seveda razvije ljubezensko razmerje.

Film naj bi začeli snemati marca na Guernseyju, razen Kate Winslet pa igralska zasedba še ni izbrana (ali pa vsaj ni znana). Knjigo iz leta 2008 je za veliko platno priredil Don Roos (Marley & Me).