Quentin Tarantino bo skupaj s poroto odločal o veliki nagradi porote. Foto: Reuters
Quentin Tarantino bo skupaj s poroto odločal o veliki nagradi porote. Foto: Reuters
Vodenje festivala je leta 1985 prevzel Inštitut Sundance, leta 1991 pa se je festival preimenoval v Filmski festival Sundance. Foto: EPA

Festival se bo začel 17. januarja v Park Citiyju in Slat Lake Cityju v zvezni državi Utah, nagrade pa bodo podelili devet dni pozneje. O tem, kdo bo dobil nagrade, pa bodo odločali Marcia Gay Harden, Sandra Oh, Quentin Tarantino, Jason Reitman, Alan Alda, Melonie Diaz, režiserka Ameriškega psiha Mary Harron, Diego Luna in režiser dokumentarnih filmov Eugene Jarecki.

Vsak član žirije bo imel svojo sekcijo, ki jo bo ocenjeval. Tako bodo najboljši film, ki bo dobil veliko nagrade žirije, izbrali Marcia Gay Harden, Diego Luna, Mary Harron in Quentin Tarantino. Medtem ko bodo Melanie Diaz, Jason Reitman in Jon Bloom sedeli v ameriški in mednarodni žiriji. Eugene Jarecki pa bo seveda izbiral med dokumentarnimi filmi.

Nastanek
Festival je bil ustanovljen leta 1978 pod imenom »Utah/US Film Festival« in z namenom privabiti več filmskih ustvarjalcev v Utah. Prvotno je bil festival mišljen kot prizorišče retrospektiv in okroglih miz o filmu. Toda že takrat so predvajali filme, ki so nastali zunaj hollywoodskega študijskega sistema.

Predvsem Robert Redford je poskrbel za veliko promocijo festivala, ko je kot domačin postal njegov direktor. Drugi pomemben dejavnik pa je bil tudi nov termin za festival. S septembra so ga premaknili v januar. Tako so lahko turistično zanimivo pokrajino združili z zanimivim filmskim programom.